Joggen beter dan wandelen

Joggen is beter voor je spieren dan snelwandelen. En het is nog minder uitputtend ook. Althans, dat beweren Amerikaanse onderzoekers van de North Carolina State University. Uit hun onderzoek blijkt dat de kuitspier efficiënter werkt als je jogt in een tempo van ongeveer 7 kilometer per uur, dan als je stevig wandelt.
De kuitspier treedt in werking als we beginnen te bewegen. Daarbij houdt ze de ene kant van de achillespees vast, terwijl de andere kant zich met behulp van de vrijgekomen energie uitrekt. Vervolgens gebruikt de achillespees deze energie om te je langdurig te kunnen laten bewegen.

Uit scans die de onderzoekers maakten van de spieren van zowel wandelende als joggende mensen, blijkt dat de kuitspier zich aanpast aan je snelheid, net zoals bij de koppeling van een auto, waardoor je naar een andere versnelling kan schakelen.

Tijdens het joggen heeft de spier meer tijd om zijn lengte aan te passen. Daardoor neemt de kracht en daarmee het uithoudingsvermogen toe, maar hoeft de spier minder hard te werken.

Bij snelwandelen is dat anders, volgens hoofdonderzoeker Gregory Sawicki. Dan moet de kuitspier harder werken, maar komt er minder energie vrij. En dat zorgt weer voor minder uithoudingsvermogen.

‘Je spier kan de snelheid van je pas niet inhalen als je steeds sneller wandelt. Maar als je overschakelt naar rennen, dan kan die spier gelijk blijven. Zelfs als je steeds sneller loopt, hoeft de kuit zich bijna niet meer aan te passen.’
10 jan 2012 06u30
Bron: gezondheid
meer over
zie ook rubriek