Bewegen is beter dan rusten

OOSTENDE - In vakantiedomein Ravelingen in Oostende is gisteren Rekanto, de eerste Belgische sportclub voor mensen met kanker, voorgesteld. Het project moet in heel Vlaanderen een aangepast sport- en bewegingsprogramma aanbieden. In West-Vlaanderen lopen sinds april al verschillende proefprojecten met (ex-)kankerpatiënten.
Het programma van Rekanto werd uitgewerkt door de Stichting tegen kanker, in samenwerking met oncoloog Simon Van Belle en sportgeneeskundige Jan Bourgois van het UZ Gent.

,,Eén van de meest voorkomende klachten bij mensen met kanker is vermoeidheid, maar bewegen is eigenlijk een betere remedie dan rusten'', legt professor Van Belle uit. ,,De stap naar de gewone sportclub is om fysieke of emotionele redenen echter vaak te groot.''

,,Vandaar het belang van een aangepast sport- en bewegingsprogramma. Het betreft vooral omnisport, aquagym, fietsen, wandelen, joggen, yoga en tai-chi.''

Het Rekanto-programma is een Belgische en op één na Europese primeur. Enkel in Duitsland is al een dergelijk project opgestart. In september en oktober starten 19 groepen. Op termijn wil men ook samenwerken met een netwerk van lokale sportclubs in heel België.

Sociaal contact

Sinds april lopen er in West-Vlaanderen al proefprojecten in Oostende (vakantiedomein Ravelingen), Tielt (zwembad), Blankenberge (vakantiecentrum Petit Rouge) en Brugge (sportcentrum De Koude Keuken en zwembad Interbad).

Straks wordt Rekanto ook aangeboden in Roeselare (zwembad Het Spillebad) en Diksmuide (sporthal De Pluymen).

,,In Oostende komt het initiatief het best van de grond'', zegt Marc Maddelein, verantwoordelijk voor de regio West-Vlaanderen. ,,Voor de aquagym komen wekelijks twintig mensen, voor de omnisport een tiental. De klemtoon ligt vooral op een lage drempel, het gezondheidsaspect, en het contact met andere (ex-)kankerpatiënten. De mensen krijgen hier de kans om met lotgenoten op een ontspannen manier te praten over wat ze meemaken'' Geïnteresseerden kunnen zich op elk ogenblik inschrijven. Per half jaar wordt een bijdrage van 15 euro gevraagd. Tijdens de lanceringsperiode tot einde 2006 is deelname gratis. Ook vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen zijn welkom.
14 sep 2006
meer over
zie ook rubriek