Ons bloed zit vol chemicaliŽn

Het bloed dat door de aderen van Europese burgers stroomt, bevat veel gevaarlijke chemicaliŽn. Dat blijkt uit een donderdag verschenen studie van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Het onderzocht voor het eerst het bloed van grootmoeders, moeders en kinderen van dertien families in twaalf EU-landen. Ook Belgisch bloed werd onderzocht

Gevaarlijke niet-natuurlijke stoffen

In totaal troffen de onderzoekers 73 gevaarlijke niet-natuurlijke stoffen aan in het bloed. De hoogste aantallen - gemiddeld 63 - zaten in het bloed van de oudste generatie. Het ging daar onder meer om het intussen verboden bestrijdingsmiddel DDT. Bij de middelste generatie werden gemiddeld 49 gevaarlijke stoffen aangetoond.

Opvallend was dat hij de kinderen een gemiddeld groter aantal werd vastgesteld, namelijk 59, dan bij de moeders. Het ging volgens WWF daarbij vooral om relatief nieuwe stoffen zoals brandvertragers, die worden gebruikt in textiel en in printplaten van elektronica.

Schokkend

Een van de WWF-onderzoekers noemt het schokkend dat "giftige chemicaliŽn in het dagelijks gebruik het bloed van onze kinderen vervuilen". Volgens hem staat iedereen momenteel bloot aan een "ongecontroleerd wereldwijd experiment", waaraan Europese politici paal en perk moeten stellen.

De families werden onderzocht in BelgiŽ, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, ItaliŽ, Letland, Polen, Zweden en Luxemburg.
07 okt 2005
meer over
zie ook rubriek