Baby in baarmoeder onderhevig aan 20 gevaarlijke chemische stoffen

Een baby wordt in de baarmoeder al geconfronteerd met een twintigtal gevaarlijke chemische stoffen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek in opdracht van de milieuorganisaties Greenpeace en WWF. De giftige stoffen worden gebruikt bij de productie van consumptiegoederen als conservenblikjes en elektronische apparaten en kunnen onder meer schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de geslachtsorganen.

navelstreng bevat chemische stoffen

In het ziekenhuis van Groningen in Nederland werd voor de studie "A Present for Life" werden 42 bloedstalen van moeders en 27 bloedstalen van navelstrengen onderzocht. Die bevatten een twintigtal gevaarlijke stoffen uit een achttal chemische groepen.

Welke stoffen zitten er in het babybloed?

Het gaat onder andere om ftalaten die gebruikt worden om producten in PVC zachter te maken. Ftalaten kunnen de ontwikkeling van de geslachtsorganen verstoren.

Maar ook moleculen die in parfums en antikleeflagen terug te vinden zijn werden in het bloed waargenomen.

Voorts werden ook alkylfenolen aangetroffen, die als emulgator in oplosmiddelen en pesticiden zitten, bisfenol a, dat onder andere gebruikt wordt bij de productie van flessen voor babyvoeding, en het antibacteriële triclosan dat in tandpasta zit. Triclosan wordt in de Europese wetgeving beschouwd als "zeer giftig voor in het water levende organismen".

Ook de schadelijke werking van alkylfenolen is al lang bekend. Vijftien Europese landen hebben al in 1995 het gebruik van alkylfenolen in schoonmaakmiddelen verboden. Het is niet duidelijk in hoeverre dit besluit is uitgevoerd.

"Leefmilieu en lichaam besmet"

"De resultaten van deze studie zijn een zoveelste bevestiging dat ons leefmilieu en ons lichaam besmet zijn met chemische stoffen die potentieel gevaarlijk zijn voor onze gezondheid", zeggen Greenpeace en WWF. We hebben nu het bewijs dat die besmetting al heel vroeg in onze ontwikkeling gebeurt, op een moment dat ons organisme het kwetsbaarst is, voegen ze daar aan toe.

Volgens de organisaties moet de overheid de industrie verplichten om die stoffen te vervangen door veiliger alternatieven. "Het is ronduit absurd stoffen te blijven gebruiken waarvan men goed weet dat ze omstreden zijn, terwijl veiliger alternatieven voorhanden zijn", aldus nog Geert Lejeune, programmadirecteur van WWF België.
09 sep 2005
meer over
zie ook rubriek