Rilatine plaag bij jonge sporters

Het aantal kinderen dat het geneesmiddel Rilatine gebruikt, is in tien jaar tijd vertwintig- voudigd. Het medicijn wordt niet langer alleen gegeven aan jongeren die hyperactief gedrag vertonen, maar dient ook als doping voor jonge voetballertjes en wielrennertjes. ,,Niemand lijkt te beseffen hoe gevaarlijk dit product kan zijn. De kinderen vertonen op langere termijn psychotisch gedrag en kunnen sterven aan een hartstilstand'', aldus apotheker Fernand Haesbrouck.
Jonge kinderen krijgen steeds vaker het geneesmiddel rilatine voorgeschreven door hun huisarts, ook al zijn ze niet ziek. De rilatine dient dan om hun prestaties op school of tijdens het sporten te verbeteren, aldus apotheker Fernand Haesbrouck uit Ieper. Maar kinderen die langer dan twee jaar Rilatine gebruiken, worden agressief en kunnen sterven aan een hartstilstand. Soms moeten kinderen opgenomen worden in psychiatrische instellingen omdat ze sterk psychotisch gedrag vertonen.

apotheker Fernand Haesbrouck bestudeert al enkele jaren het Rilatinegebruik bij kinderen. Het aantal jongeren dat Rilatine gebruikt, is in amper tien jaar tijd vertwintigvoudigd, hoewel het aantal kinderen met het adhd-syndroom of hyperactiviteit, waarvoor Rilatine eigenlijk bedoeld is, niet vertwintigvoudigd is. ,,Dokters geven dikwijls toe aan de druk van ouders omdat die hun kind beter willen zien presteren'', zegt hij.

Kinderen die het geneesmiddel langdurig gebruiken, vertonen na verloop van tijd duidelijke gedragsstoornissen. ,,Ze slapen niet goed, hebben eetproblemen, krijgen hallucinaties en vertonen agressief gedrag'', aldus Haesbrouck. ,,Rilatine is een amfetamine die de zenuwen aantast en kinderen op lange termijn echt ziek maakt.'' Volgens de apotheker is Rilatine mee verantwoordelijk voor het stijgende aantal kinderen dat psychiatrische hulp nodig heeft.
23 sep 2005
meer over
zie ook rubriek