Senioren doen aan valpreventie

Het komt maar al te vaak voor: een 65-plusser die valt, een heup breekt en daardoor niet meer zelfstandig kan wonen. Om dat te voorkomen is er het project BOEBS (Blijf op eigen benen staan) dat werkt aan valpreventie. Geraardsbergen fungeert als pilootgemeente voor BOEBS.
Volgens Martine Boelaert, schepen van senioren (SP.A) en Francine Van Der Maelen, schepen van Sociale Zaken (SP.A), komt meer dan een kwart van de thuiswonende senioren minstens één keer per jaar ten val. ,,Het is daarom beter te voorkomen dan te genezen. BOEBS leert de senioren om meer te gaan bewegen. Zo wordt vallen voorkomen en kan men langer zelfstandig blijven wonen. Het komt er ook op aan een veilige omgeving thuis en in de buurt te creëren.'' BOEBS doet een beroep op heel wat partners om zijn doel te bereiken. Zo rekent men onder meer op thuisverpleegdiensten, maaltijdservice en poetsdiensten om knelpunten in de seniorenwoningen te signaleren. BOEBS organiseert daarnaast voor de senioren onder meer bewegingscursussen, vorming omtrent veiligheid van de woning en educatief toneel rond valpreventie.

Het project werd opgestart met een knelpuntenwandeling. Met een formulier en balpen in de hand legde een groep senioren een traject af in de stad.

Marina en Palmyre waren van de partij. Palmyre is een ,,ervaringsdeskundige'' want ze kwam al ten val op het trottoir voor haar eigen deur.,,Het grootse probleem in Geraardsbergen is dat het hier voortdurend bergop en bergaf gaat. En in de centrumstraten is het gevaarlijk om de straat over te steken, vooral in de Grotestraat en Lessensestraat.'' Volgens Palmyre zijn de automobilisten veel te gehaast. ,,Zelfs als je al op het zebradpad staat, willen ze er toch nog door.'' Het duo ergert zich aan de parkeerbollen op de Markt. Deze halve metalen bollen bakenen de parkeerzone af. Tijdens de maandagmarkt worden ze afgestopt met bloembakken. ,,Maar elke maandag is het weer uitkijken want de bakken staan er ofwel niet ofwel staan ze niet goed opgesteld. Ik ben al vaak gestruikeld over die bollen'', klaagt Marina. De klachten van Marina en Palmyre worden samen met de opmerkingen van andere senioren gebundeld. Het stadsbestuur belooft om de knelpunten aan te pakken.
09 sep 2005
meer over
zie ook rubriek