Rust- en ziekenhuizen laks met rookverbod

Bijna zestig procent van de zieken- en rusthuizen geeft niet aan dat niet mag worden gerookt. In die instellingen wordt het rookverbod ook het vaakst overtreden. Dat blijkt uit recente cijfers van gezondheidsminister Rudy Demotte.
Sinds 15 mei 1990 geldt in ons een land een rookverbod in openbare lokalen. De inspectiedienst van de Federale Overheidsdienst (FOD) ziet toe op de naleving. In de eerste jaarhelft van 2005 werden al 1.859 controles verricht.

Uit de cijfers blijkt dat in 40 procent van de gecontroleerde locaties geen rookverbodstekens waren aangebracht. Grote uitschieters in negatieve zin zijn de zieken- en rusthuizen: bijna zestig procent laat na het rookverbod aan te geven. Culturele instellingen scoren het best: slechts één op vier heeft geen verbodsteken.

In tien procent van de gecontroleerde instellingen is een inbreuk tegen het rookverbod zelf vastgesteld. Ook hier weer zitten de ziekenopvang en rusthuizen ver (22 procent) boven het gemiddelde. Jeugdopvang, scholen en opleidingscentra houden zich het best aan het verbod op roken.
05 aug 2005
meer over
zie ook rubriek