Rookverbod te weinig aangegeven

Veertig procent van de openbare lokalen - horeca niet meegeteld - heeft geen aanduiding dat roken daar verboden is. In 11 procent van die lokalen wordt het rookverbod geschonden.
De cijfers komen van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. De dienst voerde in opdracht van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte het voorbije jaar extra controles uit op de naleving van het rookverbod in openbare lokalen. De wet daarop dateert al van 1987.

Eind vorig jaar nog versterkte de minister de controledienst met tien man. Wat meteen resulteerde in meer dan een verdubbeling van het aantal controles. In 2004 zijn 1.390 instellingen bezocht. In de eerste helft van dit jaar zijn dat er al 1.859.

De controleurs gaan twee zaken na: is het rookverbod aangegeven, én wordt het nageleefd? Slechts 60 procent van de instellingen geeft aan dat daar een rookverbod geldt. Vooral ziekenhuizen, rusthuizen en instellingen voor jongeren (scholen op opleidingscentra) bleven hier in gebreke.

Ook wat betreft het niet respecteren van het rookverbod staan ziekenhuizen en rusthuizen aan de top. In één op de vijf wordt het rookverbod overtreden. Culturele instellingen doen het net iets beter.

Helpen, niet sanctioneren

Toch worden hiertegen geen sancties genomen. Inge Joris van de FOD: ,,Bij het niet naleven van de rookreglementering werd systematisch een schriftelijke waarschuwing naar de verantwoordelijke van de lokalen gestuurd. Bijna altijd werd positief gevolg gegeven aan de opmerkingen en voorzagen de preventie-adviseurs in verbodsaanduidingen.''

Ook betrapte rokers komen er voorlopig nog van af met een waarschuwing. Inge Joris: ,,Het is de controleurs niet te doen om een repressief optreden. Zij willen de rokers liever helpen in een poging om te stoppen. Daarom geven zij steeds het telefoonnummer van Rookstop door.''
05 aug 2005
meer over
zie ook rubriek