Nog steeds geen airco's in rusthuizen

Dokter Jean-Pierre Baeyens van de Belgische Vereniging voor Gerontologie en Geriatrie (BVGG) sloeg tijdens de hittegolf van 2003 alarm. Ziekenhuizen en rusthuizen bleken niet genoeg airco's te hebben, waardoor de temperatuur te hoog opliep voor ouderen en patiënten. Twee jaar later is er nog niets veranderd. ,,Ik kreeg van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte niet eens antwoord op mijn brieven.''
IN de ziekenhuizen werden gisteren de eerste ouderen opgenomen met uitdrogingsverschijnselen, onder meer in het Universitair ziekenhuis in Edegem. In de meeste gevallen kan de arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisarts bijsturen, maar voor mensen die al niet zo goed van gezondheid zijn of hartproblemen hebben, is een opname nodig. Op basis van bloedonderzoek kan de arts nagaan hoe ernstig de uitdroging is. Met een infuus van zout en suiker kan het probleem in een of twee dagen worden opgelost.

,,Maar voorkomen is beter dan genezen'', zegt Koen Bronsselaer van de dienst spoed van het Universitair ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven. Hij kreeg wel al telefoontjes van bezorgde buren of familie. ,,Met wat goede raad kunnen ze dat zelf oplossen. Ik heb de indruk dat het verplegend personeel in rusthuizen, en buren en familie van ouderen hun les van twee jaar geleden hebben geleerd en dus mensen meer laten drinken.''

,,Maar de overheid heeft haar les duidelijk niet geleerd'', zegt dokter Baeyens. In juli 2003 werd pijnlijk duidelijk dat ziekenhuizen en rusthuizen veel te weinig airco's hebben of andere systemen die de temperatuur naar beneden halen.

,,Ouderen kunnen niet goed tegen temperatuurschommelingen. Daardoor zou er een minimumtemperatuur van 21 graden en een maximumtemperatuur van 25 graden moeten heersen. Vlak na de hittegolf waren er wel beloftes, maar daar is niets van hard gemaakt. Er is geen geld voor nieuwe technologieën, niet voor nieuwe medicijnen en dus ook niet voor accommodatie. Ik heb een brief gestuurd naar minister Demotte en naar de Nationale Raad voor Ziekenhuizen. Ik heb niet eens antwoord gekregen'', aldus Baeyens.

Tot een massale sterfte, zoals in Frankrijk, is het bij ons twee jaar geleden niet gekomen. Toch zijn er mensen van boven de tachtig aan de hitte overleden. ,,Bovendien is zorgen voor een draaglijke temperatuur een kwestie van levenskwaliteit en daar moeten wij toch voor kunnen zorgen'', zegt Baeyens.
21 jun 2005
meer over
zie ook rubriek