UZA stelt veelbelovend geneesmiddel voor tegen overgewicht

Het medische tijdschrift The Lancet publiceert op zaterdag 16 april de tussentijdse resultaten van de RIO-Europe-studie over obesitas.
Uit de studie blijkt dat het geneesmiddel Rimonabant leidde tot een aanzienlijk gewichtsverlies en tot een verbetering van de cardiovasculaire risicofactoren.
Prof. dr. Luc Van Gaal van het Universitair ziekenhuis Antwerpen en hoofdonderzoeker van de RIO-Europe-studie heeft gedurende twee jaar het geneesmiddel uitgetest op 1507 zwaarlijvige personen (309 mannen en 1198 vrouwen). De patiënten die eenmaal per dag 20 mg Rimonabant innamen, zijn aanzienlijk vermagerd en hebben een kleinere lendenomtrek. Ook was hun insulineweerstand en hun lipiden- en glucoseprofiel verbeterd. Het onderzoek heeft aangetoond dat de verbetering van de lipiden gedeeltelijk onafhankelijk is van het gewichtsverlies. Dat wijst erop dat Rimonabant een direct effect heeft op deze belangrijke cardiovasculaire risicofactoren.

De studie toonde eveneens aan dat de patiënten die 20 mg per dag kregen, minder lijden aan het metabole syndroom. Dat is een combinatie van vier frequent voorkomende aandoeningen: hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogde cholesterol en overgewicht.

Hoewel de laatste jaren een enorme vooruitgang werd geboekt in de aanpak van cardiovasculaire aandoeningen (CVD), blijft het de voornaamste doodsoorzaak ter wereld. obesitas is een zware belasting voor de volksgezondheid en een belangrijke risicofactor voor CVD. overgewicht wordt gemeten met behulp van de body mass index (bmi). Recente bevindingen tonen aan dat abdominale obesitas veel beter een hartaanval voorspelt dan het lichaamgewicht of de bmi.

De vermindering van het abdominale vet zou prioritair zijn om het CVD-risico te verlagen. De resultaten van de RIO-Europe-studie bevestigen dat Rimonabant een belangrijk middel kan worden om verschillende cardiovasculaire risicofactoren te verminderen, namelijk door het verlagen van het lichaamsgewicht en de verbetering van de parameters van het metabole syndroom bij personen met overgewicht.

"Na een jaar van de RIO-Europe-studie tonen de resultaten aan dat de patiënten met 20 mg Rimonabant per dag een verbetering vertoonden van een hele reeks cardiovasculaire risicofactoren. Ze waren niet alleen afgevallen, hun lenden waren ook aanzienlijk smaller. Ook hadden de patiënten een beter lipiden- en glucoseprofiel", aldus Dr. Luc Van Gaal.
De publicatie besluit dat "het nemen van Rimonabant na een jaar leidde tot een klinisch aanzienlijk gewichtsverlies, een afname van de lendenomtrek en een verbetering van de verschillende cardiovasculaire risicofactoren."
15 apr 2005
meer over
zie ook rubriek