Pijnverpleegkunde nieuwe specialisatie

Verpleegkundigen staan dicht bij de patiënten en hebben dan ook het meest met hun pijnklachten te maken. Een nieuwe specialisatie zijn de 'pijnverpleegkundigen'. Het thema stond woensdag centraal op de Week van de Verpleegkundigen en Vroedvrouwen.
De dag was georganiseerd door het 'Netwerk Vlaamse pijnverpleegkundigen'. Volgens Erik Vlaminck, verbonden aan het pijncentrum AZ Maria Middelares in Sint-Niklaas, is er een toenemende nood aan vorming en specialisatie op dat gebied. "Want pijn is zeer ruim en zeer veel mensen worden ermee geconfronteerd, zowel in de thuiszorg, rust- en verzorgingstehuizen als de ziekenhuizen. Alle verpleegkundigen komen ermee in aanraking. Maar vaak voelen ze zich machteloos tegenover die klachten. Het beste middel om ermee om te gaan, is competentie; dan kan je méér dan je denkt. Want de mogelijkheden tot pijnbestrijding zijn ook erg geëvolueerd."

"Verpleegkundigen hebben met drie vormen van pijn te maken: de acute pijn, vooral in de postoperatieve afdelingen; de 'goedaardige' chronische pijn en de 'kwaadaardige' kankerpijn. In al deze domeinen is de verpleegkundige een spilfiguur in de pijnzorg. Omdat wij, veel meer dan de artsen, rond het bed van de patiënt staan. En omdat we de pijn niet enkel benaderen als een lichamelijke klacht, want psycho-sociale factoren kunnen een belangrijke invloed hebben op de beleving. Menselijk contact en ondersteuning kunnen verzachtend werken. Daarom ook geeft dit werk grote voldoening, want je kunt mensen echt helpen op moeilijke momenten."

"Pijnzorg is een nieuwe trend met een toenemend aanbod aan opleidingen en bijscholingen. Probleem is dat al die programma's zeer slecht op elkaar zijn afgestemd. Er is absoluut nood aan afspraken."
18 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek