België heeft nieuwe kankertherapie nodig

De diensten radiotherapie van alle Belgische universiteiten steken de koppen bij elkaar om een gloednieuw, hoogtechnologisch bestralingsapparaat voor kankerpatiënten te bouwen. Het nieuwe apparaat kan hersentumoren of botkankers bestralen die met de bestaande apparatuur moeilijk te behandelen zijn.
Machines die met de proton-iontherapie werken, bestaan al in het buitenland, maar niet bij ons. Dat komt omdat het aantal patiënten voor wie de therapie echt voordeel oplevert, vrij klein is. Jaarlijks komen ongeveer duizend Belgische kankerpatiënten in aanmerking. Ze hebben een gezwel dat ofwel resistent is voor de traditionele behandelingen, ofwel erg moeilijk bestraalbaar is. Met de proton-iontherapie kunnen ze geholpen worden omdat het apparaat zijn stralenbundels uiterst precies kan richten op zijn doel, met de juiste sterkte. Daardoor raakt de bestraling veel minder gezond weefsel.

Terugbetaling

Tot nu toe moesten deze patiënten voor een behandeling naar centra in Frankrijk of Duitsland, maar daar hebben ze momenteel onvoldoende capaciteit. Volgens Europese experts is er een centrum per acht miljoen mensen nodig.

Daarom dringen de Belgische universiteiten erop aan dat er ook in België een apparaat komt. Ze hebben zelfs al een locatie in het hoofd: het militaire hospitaal van Neder-over-Heembeek. ,,Een Belgisch centrum voor proton-iontherapie komt tegemoet aan een reële behoefte'', vinden ze. ,,Het biedt ons land de kans om mee te werken aan de radiotherapie van morgen.''

Maar dat kost allemaal erg veel geld. De professoren schatten dat het 100 miljoen euro zal vergen om een centrum uit te bouwen dat jaarlijks duizend volwassenen en honderd kinderen kan behandelen. Morgen organiseren ze een colloquium om hun project voor te stellen ,,en de politieke, wetenschappelijke en economische gezagsdragers te mobiliseren''.

Terugbetaling door de ziekteverzekering zal alvast nodig zijn om de behandeling betaalbaar te houden voor de patiënt. De professoren schatten de kostprijs van een behandeling op 20.000 euro.
17 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek