Piekend rotavirus houdt kleintjes uit crèche

Het zeer besmettelijke rotavirus dat vooral jonge kindjes - van zes maanden tot twee jaar - treft, met als voornaamste symptoom een ernstige vorm van buikloop, piekt deze maand weer fel.
In de meeste kinderdagverblijven blijven opvallend veel kleintjes afwezig. De infectie is erg vervelend maar niet levensbedreigend en is doorgaans na enkele dagen overwonnen zonder specifieke medicatie. Het belangrijkste is dat de kinderen genoeg vocht binnenkrijgen.

"Februari is traditioneel een topmaand voor het rotavirus," zegt specialist Marc Van Ranst van de KU Leuven. "De cijfers pieken nu. Exacte getallen zijn er niet: de infectiegevallen worden niet verplicht geregistreerd. Statistieken zijn er dus ook niet. Er is ook geen antiviraal middel tegen de ziektekiemen. In een paar dagen tijd is de aandoening sowieso voorbij. Het is wél vervelend voor de kindjes én voor de ouders die soms noodgedwongen moeten thuisblijven om voor hen te zorgen."

"In onze ontwikkelde landen is de aandoening niet riskant, in tegenstelling tot landen in de Derde Wereld waar 'rota' een echte 'doder' is. Wereldwijd werken de grootste farmaceutische firma's aan een vaccin maar dat zal pas binnen een jaar of twee op de markt zijn. ouders moeten ervoor zorgen dat hun kindjes genoeg vocht binnenkrijgen, om uitdroging te voorkomen. Het beste zijn drankjes waar een beetje zout in zit, soepjes zijn ideaal. Slechts in de ergste gevallen - als de kleintjes niet meer kunnen of willen drinken - is een ziekenhuisopname nodig. Dan krijgen ze daar intraveneus vocht toegediend."


Overdracht via besmette lucht

Het rotavirus, van de familie van de reovirussen en pas in 1973 dankzij de elektronenmicroscoop ontdekt, verspreidt zich razendsnel - ook door overdracht via besmette lucht - in crèches en kleuterscholen. Tussen de besmetting en het uitbreken van de aandoening verlopen normaal slechts twee dagen. In principe moet een kindje met buikloop uit de crèche wegblijven maar in de praktijk is dat onvermijdbaar.

Wettelijk is het ook verplicht dat alle kinderdagverblijven groepsinfecties melden vanaf het moment dat in één week tijd drie infectiegevallen van dezelfde kiem in één en dezelfde leefgemeenschap optreden maar - zo wordt gehoord bij de Gezondheidsinspectie - die verplichting wordt omzeggens niet gerespecteerd. Vandaar dat vele ouders hun kinderen ook uit voorzorg thuishouden.

Uiteraard worden talrijke huisartsen met de opstoot van rotavirusinfectie geconfronteerd. Dokter Jos De Smedt, directeur van de Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse huisartsen: "Dat is het geval in alle Vlaamse regio's. Slechts een zeer klein percentage van de kleintjes wordt gehospitaliseerd. In feite alleen maar de kindjes die door hun erge buikloop een reëel gevaar op uitdroging lopen. Alle andere kunnen zonder risico thuis 'uitzieken' en zijn na een paar dagen weer genezen".
24 feb 2005
meer over
zie ook rubriek