Snoezelruimte in Sint-Anna

het woon- en zorgcentrum Sint-Anna (Beringen-Mijn) is een snoezelruimte geopend. Het gaat om een aangepaste kamer voor relaxatie, bestemd voor demente bejaarden. Zij vragen een specifieke aanpak met veel lichamelijk contact en zintuiglijke prikkels.
De ruimte biedt mogelijkheden voor relaxatiebaden, hand-, voet- en gezichtsmassages. Binnen het bestaande activiteitenaanbod kwamen demente ouderen - ruim tachtig procent van de populatie van Sint-Anna - niet voldoende aan bod.

Snoezelen is een samentrekking van de woorden snuffelen en snoezen . Het doel van de activiteit is om zowel stimulerende als relaxerende prikkels toe te dienen.

Een groot, op lichaamstemperatuur gebracht waterbed en een relaxzetel zorgen het nodige comfort. Een muziekinstallatie, gekoppeld aan een trilvloer die zich onder het waterbed bevindt, geeft lichte vibraties.

In de verduisterde ruimte wordt gebruik gemaakt van zachte lichteffecten: met een vloeistofprojector worden visuele effecten gecreëerd. De lampen van zout- en bergkristal en rozenkwarts in de ruimte zorgen voor sfeer en hebben een energetische werking.

Het ergoteam van Sint-Anna volgde een bijscholing in holistische massage. Elke massage wordt aangepast aan de individuele behoeften van de bewoner.

Ook de partners en/of de naaste familieleden krijgen de kans om samen met de oudere het snoezelen te beleven.
31 jan 2005
meer over
zie ook rubriek