Eet minder vet dankzij internet

De Universiteit Gent heeft dinsdag een internettoepassing voorgesteld die de Vlaming moet helpen minder vet te eten en actiever door het leven te gaan. Dertig ą vijfenveertig procent van de Vlamingen hebben amper lichaamsbeweging. Bovendien eten twee op drie Vlamingen te vet. Dat zegt Corneel Vandelanotte van de faculteit Bewegings- en Sportwetenschappen, de bedenker van de computertoepassing.

Vragenlijsten


Het programma bestaat uit twee vragenlijsten. Naargelang de antwoorden, bepaalt de computer of de gebruiker te vet eet en/of te weinig beweegt. De vragenlijsten en de bijbehorende adviezen zijn zodanig opgesteld dat elke gebruiker een op maat gesneden advies krijgt en dat ook kan afdrukken.

1000 proefpersonen


Vandelanotte heeft de toepassing bedacht voor zijn doctoraat en heeft ruim 1.000 proefpersonen de test laten uitvoeren. Terwijl in het begin maar de helft van alle respondenten voldoende lichaamsbeweging had, liep hun aantal na 6 maanden al op tot 66 procent. Ook kwam 60 procent tot een juiste vetinname, terwijl 6 maanden eerder nog 2 op de 3 te vet aten.

Lage drempel en goedkoop


Volgens de onderzoeker wordt het advies-op-maat-programma wellicht na de zomer verspreid, onder meer met de hulp van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie. Diėtisten hoeven niet te vrezen voor concurrentie, verzekert Vandelanotte. "Een diėtist zal altijd beter zijn. Dit programma laat geen interactie of bijsturing toe. Maar het is wel laagdrempelig en goedkoop".
23 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek