Britse vrouw krijgt als eerste maagpacemaker

Een Britse vrouw van ruim 107 kilo krijgt woensdag als eerste een toestel in haar maag dat impulsen geeft aan de hersenen dat de maag verzadigd is, zelfs al heeft de persoon amper gegeten. Het revolutionair toestel moet obese personen trainen om normaal te eten. Sensoren in de maagwand detecteren wanneer er voedsel in de maag komt. Die impulsen prikkelen daarop hersenzenuwen dat deze verzadigd is.
Sociaalnetwerksite
Een ingebouwde timer zorgt ervoor dat het toestel uitgeschakeld is op tijdstippen dat de patiŽnt mag eten. Data van de patiŽnt kunnen via wifi naar artsen gestuurd worden. Die informatie kan op pc of smartphone en via een sociaalnetwerksite myabiliti.com geconsulteerd worden. De "maagpacemaker" heeft ook een ingebouwde accelerometer, die bewegingen meet.

Alternatief maagverkleining
Het toestel, 'Abiliti' genoemd en ontwikkeld door de Amerikaanse firma Intrapace, wordt gezien als een mogelijk veiliger alternatief op de klassieke maagchirurgie. Het ruim 11.000 euro kostende apparaat werd getest bij 200 Spanjaarden en Duitsers en kreeg recent toelating van Europa om op de markt gebracht te worden. De onderzoeksresultaten toonden dat gebruikers ongeveer een derde van hun overgewicht op een jaar verloren.

overgewicht voorkomen
De wetenschappers die het toestel ontwikkelden, zeggen dat het ooit tijdelijk gebruikt kan worden bij mensen met overgewicht, om te vermijden dat ze obees worden.
07 nov 2011 09u19
Bron: Belga
zie ook rubriek