Nieuwe hoop voor patiënten met hersenschade

Wetenschappers uit ons land en Groot-Brittannië zijn erin geslaagd een nieuwe methode van communiceren te ontdekken voor patiënten die in een vegetatieve staat lijken te verkeren. Hun onderzoek werd gepubliceerd door The Lancet.
De onderzoekers beschrijven in The Lancet hoe ze elektrische activiteit in het brein meten om te achterhalen of de patiënt bij bewustzijn is. Dat gebeurt via EEG techniek en de artsen hopen dat dit als diagnosemiddel zal kunnen gebruikt worden in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen.
Bij de studie waren zestien patiënten betrokken uit het Addenbrooke hospital in Cambridge en het universitair ziekenhuis van Luik. Bij allemaal was eerder de diagnose gesteld dat ze in een vegetatieve status verkeerden en zich niet bewust waren van zichzelf of hun omgeving.
Aan deze patiënten werd gevraagd om hun tenen te bewegen of hun rechterhand dicht te knijpen. Uit de hersenactiviteit van drie van de zestien patiënten bleek dat ze deze vragen konden opvolgen. Professor Adrian Owen verklaart dat als volgt: "Verschillende domeinen van onze hersenen die geactiveerd worden wanneer we een bepaalde beweging uitvoeren, worden ook geactiveerd wanneer we ons voorstellen dat we deze beweging zouden uitvoeren. Wij weten dat deze drie patiënten bij bewustzijn waren, aangezien ze herhaaldelijk reageerden op bevelen die we hen gaven. Een patiënt slaagde er zelfs 100 keer in om te antwoorden via de hersenen."

Eerder had het team van professor Owen ook al aangetoond dat het mogelijk was om met sommige vegetatieve patiënten te communiceren via de mri. Maar heel wat hersenpatiënten mogen niet in dit toestel omdat ze metalen plaatjes of pinnen dragen. Het EEG-toestel is veel eenvoudiger en draagbaar. Professor Owen: "Dat betekent dat we hiermee ook buiten het ziekenhuis en bijvoorbeeld in verzorgingsinstellingen meer patiënten kunnen onderzoeken om te zien of ze lijden aan een vorm van verborgen bewustzijn."

Professor Paul Matthews van het Imperial College Londen ziet in de nieuwe aanpak een mogelijkheid om sommige van deze patiënten te helpen om te communiceren. "Dit innovatieve onderzoek brengt fundamentele hersenwetenschap recht naar het bed van de patiënt. We moeten dit zeker verder evalueren."
14 nov 2011 11u07
zie ook rubriek