Obese meisjes vaker hoge bloeddruk

Obesitas heeft een grotere invloed op bloeddruk van meisjes, dan op die van jongens. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek. Een hoge bloeddruk is een belangrijk risicofactor voor hart- en vaatziekten of een beroerte op latere leeftijd. Onderzoekers van de University of California toonden dat de kans op een verhoogde bloeddruk bij obese meisjes drie keer zo hoog was dan bij jongens.
De resultaten van het onderzoek onder 1700 tieners zijn gepresenteerd op de conferentie van de American Physiological Society.

bloeddruk
Tijdens het onderzoek werd gekeken naar zowel de diastolische als de systolische bloeddruk. Een hoge systolische bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekte en beroerte. jongens met obesitas hebben een 3,5 keer zo hoge kans op het ontwikkelen van een verhoogde systolische bloeddruk dan jongens met een normaal gewicht. Bij meisjes was de kans negen keer zo groot.

bewegen
"Een hoog bmi en een hoge bloeddruk verhoogt bij zowel jongens als meisjes de kans dat zij als volwassenen te maken krijgen met cardiovasculaire complicaties.", stelt hoofdonderzoeker Rudy Ortiz. "Onze resultaten laten zien dat het risico veel groter is voor vrouwen dan voor mannen."

Volgens de onderzoekers hangt dit resultaat wellicht samen met het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Ook het bewegingspatroon speelt een grote rol. Tienermeisjes met overgewicht bewegen 50 tot 60 procent minder de jongens.
18 okt 2011 10u42
Bron: Nu.nl
zie ook rubriek