Ik heb probiotica gewikt en gewogen

Antwerpen - Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Kris Peeters (CD&V) reikte gisteren de Alpro Foundation Award 2006 uit aan studente Karin Luyten uit Geel. Zij schreef een eindwerk dat ingaat op de impact van voeding op gezondheid.
In haar eindwerk probiotica: gewikt en gewogen gaat laureate Karin Luyten (34) na wat de wetgeving zegt over het gebruik van probiotica in zuigelingenvoeding. Ze peilde ook naar het kennisniveau over probiotica bij verloskundigen, kinderartsen en jonge moeders.

Probiotica zijn levende micro-organismen die in voldoende hoeveelheid een positief gezondheidseffect hebben op de gastheer. Ze zitten vooral in zuiveldrankjes als Yakult.

,,Dat ik nu zelf zwanger ben, heeft niets te maken met mijn eindwerk. Het is wel een leuk toeval dat ik door het maken van dit eindwerk heel wat heb bijgeleerd over zuigelingenvoeding."

Karin Luyten werkt al sinds 1999 als klinisch laborant in het Middelheim ziekenhuis in Antwerpen. Gedreven door haar interesse in voeding startte ze in 2004 de studie Voedings- en Dieetkunde aan de Katholieke Hogeschool van Geel. Die studie rondde ze in juni vorig jaar met succes af.

,,In 2005 las ik een krantenartikel dat stelde dat koemelkeiwitallergie zou verdwijnen of zou kunnen voorkomen worden als de zwangere vrouwen of pasgeboren baby's een half jaar probiotica slikken. Dat zette me er toe aan om dit te onderzoeken."

Karin ondervroeg 40 kinderartsen, 43 gynaecologen en 42 pas bevallen moeders.

Nog evaluatie nodig

Ze kwam tot de conclusie dat er in de Europese Unie geen specifieke wetgeving is omtrent probiotica en zuigelingenvoeding. ,,En wetenschappelijke cijfers hebben de gevolgen van probiotica nog onvoldoende bewezen. Een verdere evaluatie van de effecten op langere termijn en de veiligheid is dan ook noodzakelijk."

Kris Peeters overhandigde gisteren in het kasteel Middelheim de laureate de Alpro Foundation Award 2006. De prijs is een cheque ter waarde van 1.250 euro. Hij feliciteerde Karin ,,voor het onderzoek dat ons allemaal ten goede komt."

In de toekomst wil Karin zeker verder gaan in de voeding- en dieetkunde.

Maar eerst wil ze de tijd nemen voor haar bevalling. ,,En mijn kind wil ik zo natuurlijk mogelijk voeden. Voor mij geen zuigelingenvoeding met probiotica. Borstvoeding is mijn eerste keuze."
01 feb 2007 09u14
zie ook rubriek