"Pacemaker" voor depressie spaart veel geld uit

Een soort "pacemaker" inplanten bij zwaar depressieve mensen kan veel geld uitsparen. Dat zegt gezondheidseconoom Lieven Annemans van de Gentse universiteit. Het toestel wordt vandaag nog niet terugbetaald. Professor Annemans deed samen met collega's onderzoek naar de economische meerwaarde van de Vagus Nerve Stimulation, een toestel dat elektrische impulsen geeft aan de hersenen via de "nervus vagus". Dat is een zenuw die onder meer de maag en het hart aanstuurt.
Omgekeerd geleidt deze hoofdzenuw ook impulsen van het lichaam naar de hersenen. Via die weg werkt het nieuwe toestel, ontwikkeld door het bedrijf Cyberonics Inc, op de gemoedstoestand in van chronisch depressieve mensen. "Onder het sleutelbeen wordt een toestel ingeplant dat verbonden is met een elektrode op de zenuw. Die geeft elektrische stroompjes aan de hersenen", aldus Annemans.

Ook chronische depressie

Het apparaat is goedgekeurd door de Europese, Canadese en Amerikaanse instanties en wordt al vaker gebruikt voor mensen met epilepsie. Maar klinisch onderzoek wees ook uit dat mensen met chronische depressie ermee geholpen zijn. De Gentse onderzoekers volgden een kleine groep van twintig patiënten die gemiddeld vier episodes van depressie en meer dan vijf mislukte therapieën achter de rug hadden.

De besparing na de operatie was enorm, weet Annemans. Zwaar depressieve patiënten brengen weken, soms maanden door in een ziekenhuis. Dankzij de elektrische "uppers" viel die tijdspanne drastisch terug. In de achttien maanden na de inplanting van het toestel werd per patiënt gemiddeld 4.000 euro gespendeerd aan hospitalisatiekosten, terwijl de hospitalisatiekost in de achttien maanden voordien nog 19.000 euro bedroeg.

operatie en toestel kosten 11.000 euro

Prof. Annemans: "In de achttien maanden na de behandeling werden per patiënt 21 minder bezoeken aan een psychiater vastgesteld, evenals 52 minder dagen in een ziekenhuis. De patiënten namen ook minder geneesmiddelen. De ziekenhuis- en medicatiekosten daalden op deze manier spectaculair. Het heeft natuurlijk geen zin dit in te planten bij mensen die hun eerste depressie hebben gehad, want de operatie en het toestel kosten 11.000 euro.

Bovendien moet je twee keer per jaar op controle en moet de batterij om de drie à acht jaar vervangen worden." De Wereldgezondheidsorganisatie klasseert depressie bij de meest invaliderende ziektes ter wereld. Naar schatting lijden wereldwijd 340 miljoen mensen aan een vorm van depressie.
17 okt 2007 08u53
Bron: De Morgen
zie ook rubriek