Scalpel overbodig geworden bij oogoperaties

Een nieuwe lasertechnologie maakt scalpels bij oogoperaties voortaan overbodig. De laser maakt zelf een insnijding, zonder mesje. Dat is veel nauwkeuriger en zorgt voor minder complicaties. In België wordt de nieuwe lasertechnologie sinds enkele maanden toegepast in het oogheelkundig centrum Brussels Eye Doctors.
ogen krassen
"Bij refractieve oogoperaties worden al langer lasers gebruikt", zegt dokter Jérôme Vryghem. Bij refractieve operaties wordt het zicht van de patiënt gecorrigeerd. Wereldwijd hebben al acht miljoen mensen een refractieve laseroperatie ondergaan. Onder meer formateur Yves Leterme liet vorig jaar nog zijn ogen "krassen".

Minder ontstekingen
"Momenteel is LASIK (Laser in situ keratomleusis) de meest voorkomende techniek. Eerst wordt met een uiterst precies mesje een hoornvliesflapje gemaakt dat aan een kant aan het hoornvlies blijft vastzitten, zodat het een scharnier vormt. Na het omklappen van dit hoornvliesflapje wordt met een laser een correctie uitgevoerd", zegt dr. Vryghem. Daarna wordt het flapje weer dichtgeklapt. Het hoornvliesflapje zorgt voor een betere genezing en minder ontstekingen.

Nieuwe technologie
De nieuwe technologie, de 'Femto-LASIK-technologie', maakt ook een hoornvliesflapje, maar dan zonder mesje; het is de laser die de insnijding maakt. De nauwkeurig gerichte laserimpulsen van het toestel splitsen elke femtoseconde (1 femtoseconde is een miljoenste van een miljardste van een seconde) het hoornvliesmateriaal op moleculair niveau.

Minder complicaties
"Het voordeel is dat er door de laser minder kans is op complicaties (gaatjes in het flapje, te klein flapje, ...) tijdens de ingreep. De laser is ook preciezer en biedt een betere flapdikte: dunne flapjes geven op lange termijn een beter resultaat en laten toe om grotere afwijkingen te corrigeren", aldus nog dr. Vryghem. Pati‘nten kunnen na de operatie gewoon naar huis zonder verband en kunnen, net als bij een LASIK-operatie, vrij snel weer gewoon zien.

Duur toestel
Het oogheelkundig centrum van dokter Vryghem nam de nieuwe Femto-LASIK een jaar geleden in gebruik en kocht het toestel intussen aan. Volgens leverancier Van Hopplynus Ophtalm hebben intussen nog twee andere Belgische centra interesse getoond. "Het toestel is niet goedkoop, zo'n 400.000 tot 500.000 euro en dat maakt de behandeling natuurlijk ook duurder", geeft dr. Vryghem toe. De behandeling wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds. "Het is echter een van de meest uitgevoerde ingrepen wereldwijd en er is duidelijk vraag naar", klinkt het nog.
24 okt 2007 09u04
zie ook rubriek