Bloedonderzoek brengt mogelijk vaccin malaria

Mensen met bloedgroep type 0 zijn natuurlijk beschermd voor de meeste levensbedreigende vorm van malaria, malaria tropica. Met deze ontdekking komt een vaccin of een medicijn voor malaria mogelijk dichterbij. Dat meldt de BBC.
Wetenschappers aan de Edinburgh Universiteit in Schotland en onderzoekers in de Verenigde Staten, Mali en Kenia verrichtten onderzoek op Afrikaanse kinderen, waaruit blijkt dat de kinderen met bloedgroep O zeker 66 procent minder kans hebben op de meest levensbedreigende effecten van malaria.

Verstopte bloedvaten
Wanneer iemand lijdt aan fatale malaria komt het vaak voor dat de geïnfecteerde rode bloedcellen vast gaan zitten in kleine bloedvaten van belangrijke organen.

Hierdoor raken de bloedvaten verstopt waardoor toevoer van zuurstof en voedingsstoffen wordt gehinderd. Daarnaast treden beschadigingen van bloedvaatjes en orgaanweefsel op. Dat kan leiden tot uitval van vitale functies van organen, coma en uiteindelijk de dood.

Rozet
De malariaparasiet zorgt ervoor dat proteïnen zich aan de wanden van de rode bloedcel hechten. Deze proteïnen trekken weer gezonde rode bloedcellen aan die zich aan de parasiet hechten. Zo omringen de bloedcellen de geïnfecteerde bloedcel in een zogeheten rozet. Hierdoor wordt de blokkade erger en daardoor ook de ziekte.

De structuur van de rode bloedcellen van mensen met het type bloedgroep O zou ervoor zorgen dat de bloedcellen zich niet gemakkelijk hechten aan de geïnfecteerde cel.

Naar schatting vallen er jaarlijks twee miljoen doden als gevolg van malaria.

De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het Amerikaanse blad PNAS, Proceeding the National Academy of Science.
31 okt 2007 08u45
Bron: Elsevier
zie ook rubriek