Nieuwe techniek maakt bestraling bij prostaatkanker nauwkeuriger

In het UZ Brussel zijn al meer dan vijfhonderd patiënten succesvol behandeld met een nieuwe techniek, die ervoor zorgt dat de stralingsdosis perfect de vorm van de tumor bereikt, in combinatie met een exacte positionering van de stralingsbundel.
Gouddeeltjes
De nieuwe techniek, die op punt werd gesteld door dokter Guy Soete in het kader van zijn doctoraatswerk aan de vub, combineert twee technieken. Allereerst worden er kleine gouddeeltjes ingeplant in de prostaat. Die zijn zichtbaar op röntgenfoto's of CT-scans, waardoor de exacte positie van de prostaat bepaald kan worden. Door allerlei factoren, zoals een volle of juist lege blaas bijvoorbeeld, verandert de prostaat namelijk van plaats in het lichaam van de patiënt. Met de gouddeeltjes kan voor de bestraling nagegaan worden waar de stralingsbundel precies op gericht moet worden, zodat er niet op de foute plaats bestraald kan worden.

Stralingsbundels
De tweede techniek die gebruikt wordt, is die waarbij de stralingsbron een cirkelbeweging maakt. Bij de klassieke radiotherapie wordt vaak gebruik gemaakt van vijf tot zeven 'statische' stralingsbundels. In het UZ Brussel laten ze nu de stralingsbron een volledige cirkelbeweging maken, waarbij de vorm van de stralingsbundel telkens wordt aangepast aan de vorm van de tumor. Daardoor bereikt de stralingsbundel perfect de vorm van de tumor, beter dan bij de klassieke bestralingstechniek. Door de combinatie van beide technieken, die uniek is voor het UZ Brussel, wordt het volume gezond weefsel dat bestraald wordt ongeveer gehalveerd. Bij prostaatkanker zijn het voornamelijk de blaas en de endeldarm die in de buurt liggen van het kwaadaardige weefsel.

Impotent
Sinds 2001 zijn al meer dan vijfhonderd patiënten behandeld met de nieuwe techniek. De eerste resultaten zijn vergelijkbaar met die van chirurgie, en tonen aan dat er slechts een laag risico op complicaties is. De vub oppert dan ook de vraag of de klassieke behandeling, waarbij de prostaat wordt verwijderd, nog wel als de meest aangewezen behandeling moet worden beschouwd. Wanneer de prostaat wordt weggehaald, bestaat immers de kans dat de patiënt impotent wordt of dat hij te maken krijgt met incontinentie. prostaatkanker is de meest voorkomende kwaadaardige aandoening bij de Vlaamse mannen. Jaarlijks worden meer dan zesduizend nieuwe gevallen vastgesteld, en door de vergrijzing zal dat aantal nog toenemen, zegt de VUB.
09 nov 2007 13u53
Bron: De Morgen
zie ook rubriek