AZ Groeninge koopt robot aan voor chirurgische ingrepen

AZ Groeninge investeerde in de nieuwste generatie Da Vinci-S robot, geschikt voor diverse chirurgische ingrepen. Dit betekent de technisch meest hoogstaande vorm van laparoscopische chirurgie wat resulteert in sneller herstel, minder pijn, minder complicaties, een kortere verblijfsduur,… De eerste disciplines die van robot-geassisteerde chirurgie gebruik maken, zijn de diensten urologie, abdominale heelkunde en gynaecologie.
Werkwijze
robot-geassisteerde chirurgie gaat nog een stap verder dan de gekende kijkoperaties. De chirurg staat immers niet meer naast de patiënt maar bedient via een console de armen van de robot waarop chirurgische instrumenten gemonteerd zijn die kunnen bewegen als een menselijke pols. Uitvergrote driedimensionale hoge resolutie-beelden begeleiden hem hierbij. Door het werken met de robotarmen zijn de bewegingen fijner en meer gecontroleerd. Kleine trillingen van de menselijke hand worden immers geneutraliseerd. De insnijdingen zijn kleiner, wat leidt tot een beter esthetisch resultaat. Dankzij de robot kunnen zenuwbundels en weefsels beter afgelijnd en gespaard worden.

Opstart
De robot wordt in een eerste tijd voornamelijk ingezet voor operaties in de buikholte (urologie, abdominale chirurgie en gynaecologie). De eerste operaties met de Da Vinci S werden inmiddels met succes afgerond.

In de eerste plaats is de radicale prostatectomie (verwijderen van de prostaat) bij prostaatkanker bijzonder geschikt om uitgevoerd te worden met de robot, omdat de kans op impotentie- en incontinentieproblemen aanzienlijk afneemt. De introductie van de robot vervolledigt trouwens het therapeutisch aanbod van AZ Groeninge inzake prostaatkanker, naast de brachytherapie, de radiotherapie, en de chemotherapie die nu al uitgevoerd wordt in samenwerking met het oncologisch centrum van het ziekenhuis.

In de abdominale chirurgie komen slokdarmchirurgie, maagchirurgie en dikkedarmchirurgie in aanmerking voor robot-geassisteerde ingrepen.

Toekomst
Samenwerking tussen de verschillende medisch(-technische) en verpleegkundige diensten is volop aan de gang en wordt nog uitgebreid. Ook samenwerking met chirurgen van omliggende ziekenhuizen is een perspectief. Het komt erop aan de mogelijkheden van de robot optimaal in te zetten ten voordele van de patiënt.

Om organisatorische redenen werd de robot geïnstalleerd op campus Sint-Niklaas. Bij de opening van de eerste fase van de nieuwbouw (2009) verhuist de robot mee naar de nieuwbouw op Hoog Kortrijk.

financiering
De aankoop van de robot werd via een strategisch fonds gefinancierd door de artsen van AZ Groeninge. De specifieke verbruiksgoederen worden momenteel nog niet door de ziekteverzekering terugbetaald en zijn ten laste van de patiënt.
15 nov 2007 14u54
zie ook rubriek