Nieuw protocol maakt dagbehandeling voor vaatpatiënten mogelijk

Patiënten die geopereerd worden aan hun buikslagader kunnen tegenwoordig nog dezelfde dag naar huis. Dit is het resultaat van een nieuw protocol voor het opereren van de hoofdslagader in de buik. In VU medisch centrum werd vorige week met succes de eerste patiënt geopereerd.
De dagbehandeling voor vaatpatiënten is nieuw voor Nederland en levert veel voordelen op. Zo wordt de patiënt lokaal verdoofd en loopt hij niet de risico’s en nadelen van een volledige narcose. Zo zijn er maar twee kleine sneetjes nodig, waardoor de patiënt eigenlijk nauwelijks last heeft van zijn wond en direct weer mobiel is. De patiënt kan dezelfde dag dat hij geopereerd is gewoon weer naar huis. Nazorg vindt direct vanaf de volgende dag plaats; de behandelend arts belt de patiënt ter controle. Een week later is er poliklinisch nog een volgende afspraak.


Patiënten die in aanmerking willen komen voor een dagbehandeling moeten wel voldoen aan een aantal criteria. Zo betreft het alleen patiënten met een abdominaal aneurisma, ook wel een ‘uitbochting van de slagader in de buikholte’ genoemd. Verder moeten patiënten een redelijke algehele gezondheid hebben, zoals bijvoorbeeld een gezond gewicht.


Het team van vaatchirurgen in VU medisch centrum, Hans Coveliers, Willem Wisselink en Arjan Hoksbergen, voert op dit moment een pilot uit, waarbij alle patiënten die in aanmerking komen voor deze operatie volgens het nieuwe protocol worden behandeld. Na evaluatie zal het protocol definitief ingevoerd worden. Tien procent van alle mannen boven de zestig jaar krijgen te maken met abdominaal aneurisma. Door de vergrijzing zal dit aantal in de toekomst nog groeien.
16 nov 2007 09u08
zie ook rubriek