Virtuele endoscopie voor niet-invasieve diagnose bij oorsuizen

Radiologen en NKO-artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) hebben een nieuwe beeldvormingstechniek op punt gesteld om de oorzaken van oorsuizen beter in beeld te brengen: de magnetische resonantie (MR) virtuele endoscopie. Met een virtuele camera is het nu beter mogelijk om de gehoor- en evenwichtzenuw en de omringende bloedvaten te bestuderen.
Ruim 9% van de vrouwen en 15% van de mannen lijdt aan één of andere vorm van oorsuizen of tinnitus. Patiënten met oorsuizen horen zogenaamde fantoomgeluiden, gaande van hoge fluittonen zoals het fluiten van een ketel tot het horen van een eerder lage toon zoals het ruisen van de zee of een combinatie van geluiden. Het horen van deze geluiden die in werkelijkheid niet in de omgeving aanwezig zijn, kan bij patiënten aanleiding geven tot klachten zoals slapeloosheid, stress en depressie.

De oorzaken van oorsuizen zijn erg verschillend: ouderdomsdoofheid, lawaaischade, het gebruik van bepaalde medicatie of afwijkingen gaande van de gehoorgang, over het slakkenhuis tot de hersenschors.

Voor een doeltreffende behandeling van oorsuizen is een precieze diagnose van groot belang. NKO-artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen doen hiervoor regelmatig een beroep op medische beeldvorming. De eerste keuze is dan een magnetische resonantie scan (mri).

Witte stofletsels en microvasculair conflict
uza-arts Vicky Nowé onderzocht in het kader van haar doctoraatsonderzoek systematisch de mri-scans van patiënten met oorsuizen. Ze stelde vast dat er naast zeldzame aandoeningen zoals acousticus schwannoma (een goedaardig gezwel op de gehoor- en evenwichtzenuw), vaak aanwijzingen zijn voor kleine doorbloedingsstoornissen in de hersenen, de zogenaamde witte stofletsels. Ook stelde dr. Nowé bij een grote groep patiënten een microvasculair conflict vast waarbij een bloedvat contact maakt met de gehoorzenuw en deze beschadigd met oorsuizen als gevolg. Een vergelijkbaar probleem vindt men bij patiënten die lijden aan pijn of tics van het gelaat, waarbij ook sprake kan zijn van een microvasculair conflict met de gelaatzenuwen.

MR virtuele endoscopie
Tijdens haar onderzoek stelde dr. Nowé een nieuwe beeldvormingstechniek op punt: de MR virtuele endoscopie van de gehoorzenuw. Vanuit de MRI-beelden wordt met een computer programma de omgeving van de gehoorzenuw driedimensionaal voorgesteld. Daarna kan men met een virtuele camera rondkijken en rondbewegen alsof men zich binnen in het hoofd bevindt op de plaats van de zenuwen en de omgevende bloedvaten. Zo kunnen de artsen uiterst nauwkeurig de verhouding tussen bloedvaten en zenuwen bestuderen.

Deze verfijnde techniek speelt een belangrijke rol bij de diagnose van microvasculaire conflicten. NKO-artsen en neurochirurgen krijgen door de MR virtuele endoscopie een beter inzicht in de anatomische relatie van de structuren in het operatiegebied.

Doctoraatsverdediging
Dr. Vicky Nowé verdedigt op vrijdag 14 december 2007 om 16.15 uur (Promotiezaal, Campus Drie Eiken - Universiteit Antwerpen, Universiteitsplein 1, 2610 Antwerpen) haar proefschrift in de medische wetenschappen Value of magnetic resonance imaging in the evaluation of patients with tinnitus, hearing loss and/or vertigo. Promotor is prof. dr. Paul Parizel (radiologie), co-promotoren zijn prof. dr. Paul Van de Heyning en prof. dr. Floris Wuyts (neus-, keel- en oorziekten).
10 dec 2007 11u21
Bron: UZA
zie ook rubriek