Nieuwe katheters verkorten behandeltijd ablatie

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein maakt sinds kort gebruik van drie nieuwe soorten katheters, die ervoor zorgen dat de OK-tijd van ablatie afneemt van drie tot vier uur naar maximaal negentig minuten. Naar eigen zeggen is het ziekenhuis op dit moment het enige centrum in Nederland dat gebruikmaakt van de nieuwe behandeltechniek.
De cardiologen van het St. Antonius maken het meest gebruik van de zogenoemde PVAC katheter, die beschikt over tien elektrodes die in een cirkelvorm rondom de longader worden geplaatst. "Daarmee kan in één keer een cirkel van hartspierweefsel rondom de longaders worden weggebrand", aldus cardoloog Lucas Boersma. "De katheterpositie blijft stabiel en er is minder röntgenstraling nodig om de katheter te sturen. Met deze methode is driedimensionale navigatie niet langer noodzakelijk."
Afhankelijk van de vorm van boezemfibrilleren wordt gebruikgemaakt van de PVAC, en/of de twee andere katheters met twaalf (MSAC) en acht elektrodes (MAAC). Respectievelijk voor het wegbranden van weefsel bij het tussenschot tussen de rechter- en de linkerboezem en voor het wegbranden van hartspierweefsel op andere delen van de boezem.
Boersma presenteerde de eerste resultaten van de nieuwe techniek onlangs tijdens het Heart Rhythm UK symposium in Birmingham, waar hij de techniek tevens live demonstreerde.
11 dec 2007 01u12
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek