Nederlandse diabetespatiënten mogelijk besmet met hiv

In een ziekenhuis in het Nederlandse Almere werd een prikpen voor het opsporen van diabetes een jaar lang door verschillende patiënten gebruikt. De patiënten moeten zich nu allemaal laten testen om na te gaan of ze besmet zijn met hepatitis of hiv.

Volgens de Zorggroep Almere is de kans klein dat er daadwerkelijk iemand is besmet. De zaak kwam aan het licht toen een nieuwe medewerker werd ingewerkt. Patiënten hebben een brief ontvangen en kunnen zich vanaf woensdag laten testen. De bewuste injectiepen is uitsluitend bedoeld voor thuisgebruik, maar werd van augustus 2006 tot en met augustus dit jaar toch gebruikt in het centrum.

De diabetici werden geprikt om het bloedsuikergehalte en het ijzergehalte in hun bloed te bepalen. De injectiepennen hebben meerdere naalden. De gebruiker moet na elke prik aan de pen draaien zodat een nieuwe naald verschijnt.

Zorggroep Almere sluit niet uit dat medewerkers dit vergaten en dat hierdoor mensen met dezelfde naald zijn geprikt. Waarom het instrument daar werd gebruikt, is onduidelijk.
13 dec 2007 00u29
zie ook rubriek