Patiënten laten massaal bloedprikken na incident Almere

Patiënten geven in groten getale gehoor aan de oproep van gezondheidscentrum De Spil in Almere om zich te laten testen op hiv en hepatitis B en C, naar aanleiding van het verkeerd gebruik van een prikpen. Dat zegt een woordvoerder van Zorggroep Almere, waarvan De Spil onderdeel uitmaakt.
Doktersassistenten gebruikten voor het meten van de bloedglucosewaarde en het ijzergehalte van ruim 600 diabetici, een prikpen die eigenlijk alleen door diabetespatiënten thuis gebruikt mag worden voor het meten van hun bloedglucosewaarden. Het foutief gebruik vond plaats tussen augustus 2006 en november 2007 en kwam aan het licht nadat een oplettende nieuwe doktersassistent een vraag stelde over de prikpen.
Volgens de woordvoerderbetreft van Zorggroep Almere betreft het een pen met een naaldenreservoir en is de kans uiterst klein dat meerdere patiënten met één naaldje zijn geprikt, te meer omdat het reservoir waarin de zes naaldjes zitten na gebruik telkens werd verwisseld. “We hebben de kans dat patiënten besmet zijn geraakt met hiv, hepatitis B en C laten onderzoeken door statistici van de GGD en volgens hen is die kans gering. Maar om uit te sluiten dat patiënten besmet zijn geraakt, hebben we de betrokkenen opgeroepen om bloed te laten prikken.”
Hoe het kan dat de pen ruim een jaar lang is gebruikt, wordt door de zorggroep nog onderzocht.
13 dec 2007 00u30
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek