Nieuwe therapie borstkanker beschermt beter tegen herval

Onderzoekers hebben een nieuwe behandeling tegen borstkanker ontwikkeld die meer bescherming biedt tegen herval. Dat blijkt volgens een communiqué van het Universitair Ziekenhuis Gent uit de grootste en langst lopende internationale studie bij meer dan 9.000 postmenopauzale vrouwen met vroegtijdige borstkanker. De resultaten daarvan werden voorgesteld op het jaarlijkse borstkankercongres in San Antonio (Texas) en blijken hoopvol voor de toekomst.
Productie oestrogeen stilgelegd
De nieuwe behandeling tegen borstkanker zou de kans op herval aanzienlijk verkleinen, zelfs jaren na afloop van de behandeling. De nieuwe behandeling legt de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen volledig stil. Oestrogeen wordt verantwoordelijk geacht voor de groei van borstkankercellen bij bepaalde vrouwen.

Bijwerkingen pas later
De positieve effecten van de nieuwe hormonale behandeling blijken nu langer te duren dan bij de klassieke hormonale behandeling. De bijwerkingen van de nieuwe behandeling zouden ook langer uitblijven dan bij de tot hier toe gebruikte anti-oestrogeen behandeling.

Borstkanker treft jaarlijks 9.000 Belgische vrouwen. Ongeveer 2.500 vrouwen sterven elk jaar aan de ziekte.
17 dec 2007 09u20
Bron: De Morgen
zie ook rubriek