Onderzoek toont aan dat 1 op de 5 patiënten met ziekte van Parkinson en storende symptomen in aanmerking zou moeten komen voor diepe hersenstimulatie

Amsterdam/Brussel - 12 december 2007 - Een nieuw observationeel onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer één op de vijf patiënten met storende symptomen van de ziekte van Parkinson geholpen zou kunnen worden met diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS) en in aanmerking zou moeten komen voor behandeling. Het onderzoek werd uitgevoerd in vier Europese landen (België, Duitsland, Italië en Spanje) en Canada met behulp van een nieuw screeningprogramma, STIMULUS genaamd, dat neurologen kan helpen patiënten te identificeren die geholpen zouden kunnen worden met DBS. De resultaten werden vandaag gepresenteerd op het 17de WCPD-congres (WCPD - World Congress on Parkinson's Disease and Related Disorders) in Amsterdam.
"Stimulatie van de diepe hersenstructuren blijkt een heel doeltreffende oplossing te zijn voor sommige patiënten met de ziekte van parkinson die met geneesmiddelen alleen geen aanvaardbare controle over hun motorische symptomen hebben bereikt," aldus dr. Jan Herzog, afdeling neurologie, Christian-Albrechts-Universität in Kiel, Duitsland; hij is één van de deskundigen die het STIMULUS-programma ontwikkelden.

"Door de complexiteit van de ziekte van parkinson is het voor algemene neurologen echter een ware uitdaging om de geschikte kandidaten voor dbs te identificeren. Een goede patiëntenselectie is essentieel om de meest doeltreffende resultaten met dbs te bereiken," voegde dr. Herzog toe.

In Europa lijden meer dan één miljoen mensen aan de ziekte van Parkinson. Veel mensen die zouden kunnen worden geholpen met DBS, worden echter nooit doorverwezen, en 63% van diegenen die worden doorverwezen, worden tot hun teleurstelling niet geschikt bevonden voor de procedure.

Momenteel krijgen patiënten gemiddeld pas 14 jaar na de diagnose "ziekte van Parkinson" de DBS-behandeling. In dit stadium worden de sociale en professionele activiteiten door de ernst van de ziekte al aanmerkelijk beperkt. De gegevens die vandaag werden gepresenteerd, laten zien dat dit patiënten-screeningsprogramma algemene neurologen kan helpen die patiënten te identificeren die kunnen worden doorverwezen voor DBS-evaluatie in een stadium dat de ziekteprogressie de potentiële voordelen van DBS nog niet beperkt. Met een nauwkeurige selectie en doorverwijzing van patiënten naar gespecialiseerde centra zouden in Europa meer dan 100.000 patiënten met de ziekte van Parkinson in aanmerking kunnen komen voor een DBS-behandeling, die hen zou kunnen helpen hun symptomen onder controle te krijgen en hun levenskwaliteit aanzienlijk te verbeteren.

DBS bij de ziekte van Parkinson
De voordelen van DBS werden aangetoond in klinische studies met Parkinsonpatiënten. Uit de resultaten van een gerandomiseerde studie blijkt dat DBS in combinatie met medicijnen de levenskwaliteit aanmerkelijk verbetert in vergelijking met een conventionele medische behandeling alleen.6 Bovendien blijkt DBS bij patiënten met een vergevorderde ziekte van Parkinson de motorische symptomen aanmerkelijk te verbeteren en hun niveau van algemeen functioneren gedurende minstens 5 jaar te behouden. Een recent literatuuronderzoek toont aan dat DBS de doeltreffendste behandeling is om de levenskwaliteit te verbeteren bij patiënten met de ziekte van Parkinson.

"Diepe hersenstimulatie blijkt zowel de motorische functie als de levenskwaliteit te verbeteren bij patiënten met de ziekte van Parkinson," aldus Stephen Pickard, President of the European Parkinson's Disease Awareness (EPDA). "Patiënten in staat stellen opnieuw controle te krijgen over hun lichaam en zelfstandiger taken uit te voeren, verbetert niet alleen hun lichamelijk welzijn, maar verbetert ook de emotionele gezondheid van zowel de Parkinsonpatiënt als zijn familie/verzorgers aanmerkelijk."

Onderzoeksresultaten STIMULUS
Aan het onderzoek dat op het WCPD-congres werd gepresenteerd, werkten 106 neurologen mee in België, Duitsland, Italië, Spanje en Canada; zij screenden 1530 patiënten met behulp van het STIMULUS-programma. Dit is een computerprogramma voor het screenen van patiënten ontwikkeld door een onafhankelijke groep van 12 internationale specialisten op het gebeid van bewegingsstoornissen (waaronder dr. Herzog). De specialisten identificeerden vijf absolute criteria waar een Parkinsonpatiënt aan moet voldoen, en nog zeven aanvullende, relatieve, klinische variabelen die bepalen of een patiënt moet worden doorverwezen voor behandeling met DBS. Het STIMULUS-programma werd ontwikkeld voor gebruik in Europa om neurologen te helpen om snel en nauwkeurig te bepalen of een patiënt geschikt is voor deze behandeling.

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat 70% van de onderzochte patiënten voldeed aan de vijf absolute criteria, en bijna twee derde van hen werd geschikt bevonden voor DBS bij beoordeling volgens de relatieve variabelen. De meest voorkomende redenen waarom patiënten niet in aanmerking kwamen voor DBS, waren onvoldoende ernstige motorische symptomen, mentale contra-indicaties en medische redenen die een chirurgische ingreep uitsluiten.
17 dec 2007 09u58
Bron: Medtronic
zie ook rubriek