Kortdurende beroerte niet onschuldig

Voorbijgaande neurologische klachten zoals duizeligheid, geheugenverlies of verwardheid kunnen een voorbode zijn van een beroerte of dementie. Dat blijkt uit bevolkingsonderzoek in Rotterdam.
De studie is gisteren verschenen in de Journal of the American Medical Association (JAMA). artsen beschouwen zulke symptomen juist als vrij onschuldig, in tegenstelling tot tijdelijke, maar specifieke uitvalsverschijnselen. De epidemiologen van het Erasmus Medisch Centrum ontdekten in een onderzoek onder 55-plussers echter dat ook algemene, voorbijgaande hersenklachten de kans op een beroerte of dementie met ruim 50 procent doen toenemen.

„Het is dus de moeite waard dat mensen naar de huisarts gaan met dit soort vage klachten, en dat huisartsen nader onderzoek doen”, zegt hoogleraar epidemiologie Monique Breteler, die het onderzoek coördineert.

Neurologen zijn de laatste jaren steeds waakzamer geworden op zogenaamde transient ischemic attacks (TIA’s)voorbijgaande beroertes?. Dat zijn kortdurende afsluitingen van een slagader in de hersenen, waarvan de patiënt tijdelijk uitvalsverschijnselen krijgt. Die heeft dan bijvoorbeeld last van krachtverlies aan één kant van het lichaam, een beperkt blikveld of moeite met spreken. De klachten zijn meestal binnen een uur, en vaak al na tien minuten, verdwenen.

Eén op de elf mensen met een TIA krijgt in de volgende drie maanden een ‘echte’ beroerte, vaak met blijvende schade of de dood tot gevolg. Hoe vaak komen die Tia’s voor?Ook op een termijn van jaren komen bij mensen die een TIA gehad hebben, meer dementie en beroertes voor. Net als een beroerte kan dementie het gevolg zijn van beschadiging van bloedvaten in het brein.

Er zijn ook voorbijgaande hersenklachten die níet beschouwd worden als een TIA, zoals absences, evenwichtsproblemen, of tijdelijke vergeetachtigheid. Deze zijn niet terug te leiden op vernauwing van een enkele breinslagader, en ze zijn tot nog toe ook geen reden te beginnen met medicijnen tegen een beroerte. Breteler: „Het zijn klachten waar niet duidelijk een diagnose op te plakken is; die worden vaak terzijde geschoven.” Maar in het Rotterdamse onderzoek in de wijk Ommoord bleken zulke symptomen dementie en beroerte te voorspellen, in dezelfde mate als een TIA. ouderen die TIA-achtige uitvalsverschijnselen hadden, samen met de meer algemene klachten, hadden zelfs meer dan twee keer zoveel kans op dementie, een beroerte en hartziekte.

De epidemiologen wijzen erop dat ze op dit moment moeilijk kunnen zeggen welke symptomen wél, en welke niet belangrijk zijn. Dokters houden vaak niet goed bij wat een oudere met tijdelijke neurologische klachten precies is overkomen, en de patiënt kan het zelf ook moeilijk uitleggen.
27 dec 2007 16u11
zie ook rubriek