Cognitieve gedragstherapie effectief middel tegen vermoeidheid na kanker

Cognitieve gedragstherapie helpt driekwart van de genezen kankerpatiënten binnen een half jaar van hun vermoeidheidsklachten af. Dat stelt psycholoog Marieke Gielissen in een promotie-onderzoek. Gielissen is een KWF-fellow -een jonge toponderzoeker verbonden aan KWF Kankerbestrijding.
Cognitieve gedragstherapie is een algemene psychotherapeutische methode waarbij door beïnvloeding van denken en handelen vermindering van klachten wordt nagestreefd. Cognitieve gedragstherapie (CGT) voor vermoeidheidsklachten na kanker is gericht op verandering van de gedachten en gedragingen die de klachten van de vermoeidheid instandhouden. Uit het onderzoek van Marieke Gielissen blijkt dat met name middagdutjes en een verstoorde biologische klok ervoor zorgen dat de vermoeidheid blijft bestaan.

,,Bij de deelnemers aan mijn onderzoek is geen lichamelijke oorzaak voor de vermoeidheidsklachten te vinden'', benadrukt Gielessen. ,,Ook de kankersoort of de behandeling die ze hiertegen hebben gehad, is niet van invloedop hun vermoeidheid.''

Een kwart van de mensen die, zonder deze therapie, genezen zijn van kanker is drie jaar later nog steeds ernstig moe, aldus de promovenda. Gielissen noemt als verklaring voor de vermoeidheidsklachten onder meer angst dat de ziekte terugkomt en een slecht slaap- en waakpatroon.

Het onderzoek van Marieke Gielissen is tot stand gekomen met financiële steun van KWF Kankerbestrijding.
28 dec 2007 09u07
zie ook rubriek