Slechte nachtrust verhoogd kans op diabetes

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het verstoren van de slaap schadelijk is voor het vermogen van het menselijk lichaam om het bloedsuikerniveau te reguleren. Dit vergroot de kans op de meest gangbare vorm van diabetes, type 2.
Bij deze variant produceert de alvleesklier onvoldoende insuline of is het lichaam resistent geworden voor insuline.

In een kleinschalig experiment vonden onderzoekers van de universiteit van Chicago dat proefpersonen die in hun diepste slaap werden gestoord, minder goed in staat waren hun bloedsuikerspiegel te regelen.

Geluid
De onderzoekers maakten de deelnemers aan het experiment niet helemaal wakker, maar maakten genoeg geluid om hen uit hun diepste slaap te halen. Al na drie dagen was de mate waarin zij hun bloedsuikerspiegel konden aanpassen met een kwart gedaald.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat gebrek aan nachtrust kan leiden tot een verstoorde bloedsuikerhuishouding, waardoor de kans op diabetes toeneemt. Deze studie levert aanwijzingen dat ook slechte nachtrust de kans op diabetes kan vergroten.

Diep
Volgens de artsen die het experiment uitvoerden slapen mensen naarmate zij ouder worden minder diep, waardoor de kans op diabetes groter wordt. De negen proefpersonen in het onderzoek waren tussen de 20 en 31 jaar oud.

De onderzoekers zeiden dat het experiment in feite de slaap simuleerde die de proefpersonen zouden hebben als zij veertig jaar ouder waren. Volgens hen wijzen de bevindingen van hun onderzoek er op dat langer en dieper slapen diabetes kan helpen voorkomen bij mensen in risicogroepen.

Het onderzoek werd maandag gepubliceerd op de website van het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
03 jan 2008 08u45
Bron: Pharma.nl