Vaccin ontwikkeld tegen dodelijke variant vogelgriep

Een Brits farmaceutisch bedrijf heeft een vaccin ontwikkeld tegen de voor mensen dodelijke vogelgriep-variant H5N1. Het middel beschermt ook tegen andere gevaarlijke zogenoemde stammen van het virus. Dat ontdekte Viroclinics, een bedrijfje van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam na experimenten op fretten, schrijft de Nederlandse Volkskrant.
De gevaccineerde dieren overleefden de vogelgriep en waren minder besmettelijk, zegt viroloog Ab Osterhaus in de krant. De uitkomsten van het onderzoek zijn veelzeggend omdat de luchtwegen van fretten vergelijkbaar zijn met die van mensen.

Het Britse bedrijf GSK, dat het vaccin ontwikkelde, voegde een stof toe aan het middel waarmee een 'pandemisch' vaccin is gemaakt, schrijft de krant. Normaliter kan zo'n vaccin pas worden gemaakt nadat een ziekte uitgroeit tot pandemie, wat in het geval van vogelgriep volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor vele miljoenen slachtoffers wereldwijd zou zorgen. Een dergelijke grote uitbraak zou met het nu ontwikkelde vaccin in de kiem kunnen worden gesmoord.

De ziekte heeft de afgelopen jaren het leven gekost aan miljoenen stuks pluimvee. Aan H5N1 zijn tweehonderd mensen overleden, van wie de meesten in Azië.
03 jan 2008 08u46
zie ook rubriek