Madentherapie is veilig

Vele mensen krijgen de kriebels als je het over maden hebt, patiënten daarentegen zijn niet moeilijk te overtuigen van deze behandeling. 'Soms is de keuze tussen een behandeling met maden en het verliezen van een been niet heel moeilijk te maken.' aldus Pascal Steenvoorde van het Rijnland wondcentrum die op 9 januari 2008 promoveert op het proefschrift “Maggot Debridement Therapy in Surgery”.
Poreus zakje
Maden worden ingezet indien wonden dood weefsel bevatten, met andere worden als er zich necrose in de wond bevindt, kan madentherapie de wond weer schoon krijgen.

De belangrijkste waarde van het huidige onderzoek is dat er nu duidelijk is voor welke patiënt, en voor welke wond de behandeling van waarde kan zijn. Het is geen wonder-middel: zo'n 70-80% van de wonden geneest uiteindelijk met maden. Er zijn vele praktische zaken onderzocht in de gecombineerde Leidse/Leiderdorpse studie: zo is bijvoorbeeld gebleken dat als je maden in een poreus zakje hun werk probeert te laten doen, dat de effectiviteit van de therapie daar duidelijk onder te lijden heeft.

Veilig
Wereldwijd zijn er al meer dan 20.000 patiënten met maden behandeld: het blijkt een veilige therapie te zijn. In Nederland zijn nu zo'n 25 ziekenhuizen die op regelmatige basis de behandeling toe passen in hun kliniek, toch is er ook nog veel weerstand. Zo was er onlangs een chirurg die op een nationaal chirurgencongres zei: 'Die beesten komen er in mijn ziekenhuis niet in!' Gelukkig voor de patiënt zijn er dus genoeg ziekenhuizen waar het wel kan. In het Rijnland Wondcentrum waar deze behandeling plaats vindt is onlangs de 175ste patiënt met maden behandeld.
07 jan 2008 09u03
zie ook rubriek