Pleister plakken tegen Alzheimer

Een pleister moet de behandeling van patiënten met ziekte van Alzheimer vereenvoudigen. De pleister, die een geneesmiddel via de huid afgeeft, moet dagelijks op een andere plek van het lichaam worden geplakt. De behandeling wordt donderdag tijdens een medisch congres in Zeist voor Nederland geïntroduceerd. Het belangrijkste voordeel van de pleister is dat patiënten minder bijwerkingen ondervinden dan van een pil. Verder is het gebruik van de pleister handig voor verplegenden, omdat met zekerheid is vast te stellen of het middel daadwerkelijk is gebruikt en niet is vergeten.
Door de pleister komt het geneesmiddel rivastigmine gelijkmatig in het lichaam. Dat maakt een optimale dosering mogelijk. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat misselijkheid en braken bij patiënten die een pleister kregen met twee derde afnamen. Driekwart van de onderzochte patiënten gaf de voorkeur aan een pleister.

Sociaal-geriater Jos Mol van de ggz ouderenzorg West-Friesland in Hoorn ziet de nieuwe toepassing als een stap vooruit. ,,Het middel dat al een jaar of tien bekend is, kan nu effectiever worden ingezet.'' Hij wijst erop dat alzheimer net als andere ouderdomsziekten met de bestaande medicijnen niet te genezen is.

Paul Dautzenberg, klinisch geriater bij het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch, denkt dat de pleister een doorbraak kan zijn. Niet meer dan 8 procent van de Nederlanders met alzheimer wordt behandeld. ,,Dat moet omhoog, naar 50, 60 procent. We doen het slechter dan een land als Bulgarije. Veel artsen denken dat het middel erger is dan de kwaal, omdat niet te voorspellen is wie bijwerkingen krijgt.''

Bij ongeveer 200.000 Nederlanders is Alzheimer vastgesteld. Als gevolg van de vergrijzing zal het aantal dementerenden toenemen tot circa 600.000. De ziekte van Alzheimer is een hersenaandoening die eerst het geheugen aantast en daarna het vermogen om dagelijkse werkzaamheden uit te voeren belemmert. Een op de tien personen ouder dan 65 jaar lijdt aan deze ziekte. Na hart- en vaatziekten en kanker is Alzheimer de derde voornaamste doodsoorzaak.
17 jan 2008 09u03