Fast food sloopt je lever

Wetenschappers in Zweden komen met een schokkend onderzoek: fast food blijkt nóg ongezonder dan gedacht. Op den duur maakt het namelijk je organen kapot. Vooral de lever heeft het zwaar te verduren.
Achttien gezonde jongens en meiden van 18 begonnen aan een dieet van vier weken waarin ze twee keer per dag fast food nuttigden en niet aan sport deden. De effecten gingen erg ver.
Volgens bloedtesten was de lever van de deelnemers beschadigd en waren de jongeren gemiddeld 8 kilo aangekomen. De onderzoekers waarschuwen dat te veel vet echt zal leiden tot obesitas en diabetes type 2, waardoor op den duur je hart ermee kan ophouden.

Dat is op zich geen nieuws. Opvallender is dat de lever het moet ontgelden omdat dit orgaan het vet in je bloed verwerkt. Door te veel ongezond eten raakt de lever overspannen, aldus ABC News.

In de documentaire 'Super Size Me' (2004) at filmmaker Morgan Spurlock alleen maar fast food voor 30 dagen. Ook hij kwam vele kilo's aan en kreeg ernstige problemen met zijn gezondheid.
18 feb 2008 09u08