Vitamine-gebrek versnelt verouderingsproces

Een chronisch gebrek aan vitamines en andere ‘microvoedingswaren’ kan verantwoordelijk zijn voor een versneld verouderingsproces en een aantal ernstige ziektes waarmee de hedendaagse mens kampt, zoals kanker, obesitas en alzheimer.
Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek aan de universiteit van Californië in Berkeley. Professor Bruce Ames waarschuwt dat het voedingspatroon een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van ziektes die de laatste tijd steeds meer mensen treffen.

Vitamine-gebrek
Dat zou komen doordat onze voeding een aantal vitamines ontbeert die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid. De moderne mens, aldus professor Ames, eet voedsel met een hoog caloriegehalte, maar met een tekort aan vitamines en mineralen.

Versneld verouderingsproces
Om dat tekort te compenseren probeert het lichaam ons metabolisme in evenwicht te houden. Op korte termijn werkt dat, maar uiteindelijk richt dat proces schade aan in het DNA, wat kan leiden tot kwaadaardige tumoren, een verminderd immuniteitssysteem en een aantasting van de mitochondriale ‘energiebronnen' in de cellen. En dat mondt dan weer uit in een versneld verouderingsproces.

Voedingssuplementen
In een toespraak op een bijeenkomst van de American Association pleitte Ames dan ook voor het gebruik van vitaminepillen en andere voedingssupplementen om de door hem aangehaalde tekorten te bestrijden.