UGent-doctoraat belicht nieuwe technieken voor het ontwerpen van stents

Via computersimulaties objectieve vergelijkingen kunnen maken van diverse stent ontwerpen, zodat ontwikkelprocessen verkort kunnen worden, kostprijzen dalen én op termijn de patiënt optimaler geholpen wordt. Dat is in een notendop het resultaat van het doctoraatsonderzoek van ir. Matthieu De Beule van de faculteit Ingenieurswetenschappen van de UGent.
Stents
Dé trend in de hedendaagse chirurgie is de evolutie naar technieken waarbij grote incisies vervangen worden door slechts één of een paar zeer kleine insnijdingen. Een mooi voorbeeld hiervan is het gebruik van stents voor het openen van slagadervernauwingen. De stent wordt daarbij via een sneetje in de lies of de arm ingebracht in de slagaders en ter hoogte van de vernauwing ontvouwen.

Het grote voordeel van deze minimaal invasieve technieken is dat deze ingreep voor de patiënten minder belastend is, in vergelijking met conventionele chirurgie. Toch vertoont deze techniek nog steeds een aantal tekortkomingen.

Computersimulaties
In het doctoraatsonderzoek van ir. Matthieu De Beule werd een virtuele ontwerpomgeving gecreëerd om de mechanische eigenschappen van stents te onderzoeken en te optimaliseren. Computersimulaties maken het immers mogelijk om zeer snel van idee tot product over te gaan zonder tijdrovende `trial and error'-experimenten. Op die manier kan de ontwerper vlugger verschillende designs met elkaar vergelijken.

Concreet betekent dit dat a priori kan gekeken worden of een nieuw concept voldoet aan de vooropgestelde vereisten (is de stent sterk genoeg, flexibel genoeg, etc.). Daardoor verkort het ontwerpproces en wordt de kostprijs gereduceerd.

Naast de belangrijke informatie die dit computermodel levert bij het ontwerp van nieuwe stents, kan het ook gebruikt worden om verschillende stents objectief met elkaar te vergelijken. Door de verschillende stents virtueel aan dezelfde testen te onderwerpen, krijgen ingenieurs en artsen een objectief beeld van de manier waarop een stent zich ‘gedraagt’. Met deze extra informatie kunnen ze nog beter de correcte stent voor hun patiënt kiezen.

Instituut Biomedische Technologie
Ir. Matthieu De Beule is als onderzoeker verbonden aan de faculteit Ingenieurswetenschappen, vakgroep Bouwkundige Constructies en werkt nauw samen met onderzoekers van het Instituut Biomedische Technologie (IBiTech), van de Universiteit Gent.
22 feb 2008 09u38
zie ook rubriek