Insulinespray flopt, onderzoek gaat door

De verkeerd afgelopen merchandising van een insulinespray tegen suikerziekte was een debacle dat farmabedrijven het liefst zo gauw mogelijk weer achter zich laten. Toch blijven ze onverdroten naar manieren zoeken om medicijnen via de longen af te leveren.
Dat de route via de long reëel is, bewijst astma, een ziekte die al tientallen jaren met puffertjes in bedwang wordt gehouden. Geprobeerd wordt nu om ook medicijnen tegen migraine, luchtweginfecties en taaislijmziekte door inhalatie toe te dienen.

'De luchtwegen zijn de snelste weg om hoge concentraties van een medicijn tegen luchtweginfecties tot bij het doelwitorgaan te krijgen', zegt Kevin Corkery, hoofd van de longafdeling van het bedrijf Nektar Therapeutics uit Californië, dat vorige week zijn insulinespray Exubera voorgoed begroef nadat voormalige verkoopspartner Pfizer had onthuld dat het medicijn bij klinische proeven een verhoogd risico op kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>longkanker had laten zien.

Nektar Therapeutics werkt nu alleen nog aan inhaleerbare medicijnen tegen longontsteking en aan antibioticaverstuivers voor patiënten met taaislijmziekte (mucoviscidose), een erfelijke aandoening waarbij zich taai slijm ophoopt in de longen, dat een bedje spreidt voor infecties.

Pfizer had vorig jaar al beslist om zijn belang in Exubera stop te zetten, wegens de tegenvallende verkoop van de spray, niettegenstaande zijn gebruiksgemak vergeleken met insuline-injecties. Nadat 's werelds grootste medicijnenmaker had toegegeven dat insulinesprays de kassa niet zo hard zouden doen rinkelen als ze hadden gehoopt, gooiden ook concurrenten Eli Lilly en Novo Nordisk de handdoek in de ring en legden ze hun insulinespray-onderzoeksprogramma's stil.

'Het bezwaar tegen inhaleerbaar insuline is dat je groeifactoren tot in de long brengt', zegt Tim Nelson, ceo bij het eveneens Californische MAP Pharmaceuticals, dat aan een inhaleerbaar migrainemedicijn werkt. Insuline en aanverwante groeistoffen verhogen de kans dat kanker ontstaat. Bovendien loopt de werking van de longen bij gebruik van Exubera licht terug, zodat longartsen bedacht moeten zijn op astma en longemfyseem bij suikerzieken die insuline inhaleren.
18 apr 2008 10u55
Bron: Reuters
zie ook rubriek