Vernuftige niersteenvergruizer op polikliniek urologie

Op de polikliniek urologie op de locatie Clara is een ‘vernuftige’ niersteenvergruizer geplaatst, de Lithoskop. Het MCRZ heeft als enige ziekenhuis in de regio deze moderne vergruizer.
In tegenstelling tot de traditionele niersteen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>niersteenvergruizer, beweegt de vergruiskop van dit apparaat naar de patiënt toe en draait om hem heen om bij de steen te komen. Hij dient gerichte schokgolven toe om de niersteen te vergruizen. Patiënten kunnen op hun rug blijven liggen en hoeven niet meer op hun buik te gaan liggen om sommige stenen te kunnen behandelen. Dit is comfortabeler.

De vergruizer werkt zowel met echografie als met röntgenstraling. Hierdoor komen de nierstenen beter in beeld en krijgen patiënten zo min mogelijk röntgenstraling. Zij ervaren met het nieuwe apparaat minder bijwerkingen als bloeduitstortingen en er zijn minder complicaties. Bovendien doet de behandeling minder pijn. Het succespercentage is bij stenen in de nier 90% en bij stenen in de urineleider 70%. Dat betekent dat patiënten veel minder kans hebben om terug te moeten komen voor een vervolgbehandeling.

Bij nierstenen geldt een combinatieafspraak. Dat betekent dat alle onderzoeken, de diagnose en het voorstel voor de behandeling binnen één dagdeel zijn afgerond. Het uitgangspunt is dat patiënten binnen een week na het stellen van de diagnose de behandeling krijgen.

De heftige pijnaanvallen die mensen met een niersteen krijgen, vinden plaats als het steentje in de urineleider ligt. In zo’n acute situatie is er nog dezelfde dag een behandeling op de polikliniek urologie.