IJzertekort kan gevaarlijk zijn

"Bloedarmoede is een onderschat probleem", stelt dokter Thomas Suttaford in de Britse krant The Times. De oorzaak is meestal een tekort aan ijzer, vaak veroorzaakt door voedingsgewoontes of (ongemerkte) bloedingen. En een tekort aan ijzer, dat kan gevaarlijk zijn, stelt Suttaford.
Moe met hartkloppingen
De eerste tekenen die patiŽnten met bloedarmoede opmerken zijn kortademigheid, hartkloppingen en hardnekkige vermoeidheid. Ook bleekheid is een gekend signaal van bloedarmoede. Maar de meeste signalen zijn veel subtieler en worden daarom vaak over het hoofd gezien. Vooral omdat een standaardbloedtest bloedarmoede meestal niet aantoont.

huid
Nog kenmerkende signalen: de huid. Hoe minder ijzer, hoe slechter de huid er aan toe is. Ook verdunnend, futloos haar, slappe nagels en langere periodes tussen de maandstonden ťn een langer premenstrueel syndroom. Een tekort aan ijzer vermindert ook de weerstand en kan uiteindelijk leiden tot onvruchtbaarheid, moeilijkheid tot slikken, irritatie en verwarring.

Een lichaam dat voor een lange periode te kampen heeft met een tekort aan ijzer, kan ook te maken krijgen met 'lepelnagels'. Deze nagelaandoening raakt opgelost als men ijzerrijk eet, al kan het jaren duren.

Vlees versus groenten
Vlees is een belangrijke bron van ijzer, net als vele groenten. Het verschil is wel dat ijzer uit vlees veel gemakkelijker door het lichaam opgenomen wordt dan plantaardig ijzer. VegetariŽrs hebben dan ook meer kans om aan een ijzertekort te lijden.

Bloedarmoede versus kanker
"Mensen zijn omnivoren met vele karakteristieken van carnivoren. Ook het darmstelsel is afgestemd op vlees", argumenteert Suttaford, al geeft hij onmiddellijk toe dat rood vlees de kans op darmkanker vergroot. "Het is een afweging: riskeer je een infectie of ziekte door te weinig ijzer of kanker door het eten van extra ijzer?"' Over ijzersupplementen sprak de dokter zich niet uit.

Maar misschien is er nog een andere manier. De ijzeropname kan bevorderd worden door voldoende vitamine A, C en E en foliumzuur in te nemen. Ook alcohol helpt bij de absorptie van ijzer. Waarop vooral mannen va n middelbare mannen moeten uitkijken: zij hebben eerder te veel ijzer dan te weinig, omdat ze te veel alcohol tot zich nemen.
28 apr 2008 09u04
Bron: De Morgen
zie ook rubriek