Voedingsmiddelen die doen verouderen?

Terwijl de literatuur overloopt van nieuwe ontdekkingen over de gunstige rol van bepaalde voedingsmiddelen op de gezondheid, de vorm en het silhouet, blijkt toch dat een aantal voedingsmiddelen de veroudering zou bevorderen…
Lang geleden hebben onderzoekers een verband gelegd tussen de vrije radicalen, de oxidatie en de celveroudering.
Er bestaan talrijke theorieën die de oorzaken en de mechanismen van veroudering uitleggen, maar sinds enkele jaren heeft het deel waarin de vrije radicalen verantwoordelijk zijn voor de celveroudering, vooruitgang geboekt. Talrijke studies hebben aangetoond dat het mogelijk was om op de vrije radicalen in te werken en er de nadelige gevolgen van te verminderen. We weten al dat bestraling, UV-stralen en bepaalde substanties (alcohol, roken, bepaalde geneesmiddelen, vervuiling) een teveel aan vrije radicalen kunnen veroorzaken. Door deze substanties te vermijden, hebben we al een zekere vorm van bescherming.
Maar de strijd stopt hier niet. Dankzij de antioxidantia kunnen we immers celveroudering en de ziekten die toenemen met de leeftijd – waaronder cardiovasculaire aandoeningen, kanker, ziekte van alzheimer, artrose, cataract en bepaalde immunitaire stoornissen –verminderen.

Daarentegen zou de aanwezigheid van vrije radicalen celveroudering bevorderen:
Welke zijn de voedingsmiddelen die doen verouderen en welke houden ons jong? Hier volgen enkele besluiten van voedingsdeskundigen:

Graanproducten
Beschermende voedingsmiddelen: havervlokken, boekweit, tarwe- of rijstgriesmeel, tarwekiem, gedesemd volkoren brood, meergranenbrood (rogge, haver, gerst enz.), boulghour (gebruikt bij couscous), volwaardige rijst, basmatirijst.

Voedingsmiddelen die de veroudering versnellen: geraffineerde graanproducten verrijkt met ijzer, wit brood, beschuiten, koffiekoeken en ander fijn gebak, taarten, witte snelkookrijst.

Zuivelproducten
Beschermende voedingsmiddelen: sojamelk verrijkt met calcium, gruyère, emmentaler, comté, beaufort, cantal, parmezaan, yoghurt.

Voedingsmiddelen die de veroudering versnellen: vette kazen, verbeterde kaas, volle melk.

Groenten
Beschermende voedingsmiddelen: broccoli, alle koolsoorten, wortelen, spinazie, ajuin, look, zonder de peulgewassen te vergeten: kekererwt, bonen, linzen, soja; kortom alle groenten.

Voedingsmiddelen die de veroudering versnellen: gefrituurde aardappelen, chips.

fruit
Beschermende voedingsmiddelen: sinaasappel, pompelmoes, abrikoos, perzik, banaan, kiwi, droge vruchten, amandelen, paranoten, pecannoot, hazelnoten, noten enz.

Voedingsmiddelen die de veroudering versnellen: vruchten op siroop, confituren, honing, kokosnoot.

Vlees en substituten
Beschermende voedingsmiddelen: wit vlees (kip, kalkoen, konijn), eend, ganzen- en eendenkonfijten, leverpaté, foie gras.

Voedingsmiddelen die de veroudering versnellen: rood vlees, gefrituurd vlees, vlees gegrild op de barbecue; spek, worst, fijne vleeswaren, gerookte ham, hersens en nieren.

Vis
Beschermende voedingsmiddelen: zalm, forel, heilbot, roodbaars, tarbot, haring, makreel, sardienen, oesters, zeevruchten, garnalen.

Voedingsmiddelen die de veroudering versnellen: snoek, ansjovis, haai, zwaardvis, in zout gemarineerde vis, gefrituurde vis.

Er zijn nog veel andere voedingsmiddelen die een beschermende werking zouden hebben. Groene thee, rode wijn, mineraalwater rijk aan calcium en magnesium, olijf- of koolzaadolie behoren tot de ontegensprekelijke bijbel tegen veroudering. Een verleidelijk dieet, maar pas op voor een teveel. Het is niet omdat een voedingsmiddel een beschermende werking heeft, dat men er te veel mag van eten. Minder eten of beter eten om langer te leven? De onderzoeken worden voortgezet.
06 mei 2008 10u09
zie ook rubriek