Eerste kankerpatiënt behandeld met RapidArc-techniek

Onlangs onderging de eerste Nederlandse kankerpatiënt een behandeling met de zogenaamde RapidArc-techniek. Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk ingewikkelde bestralingsbehandelingen nauwkeuriger en sneller uit te voeren.
De RapidArc-techniek is een geavanceerde vorm van intensiteitsgemoduleerde radiotherapie (IMRT), uitwendige radiotherapie waarbij de straling zich zoveel mogelijk richt op de tumor. Daardoor kunnen gezonde weefsels rondom de tumor zo veel mogelijk gespaard blijven van straling. Het systeem kan zeer ingewikkeld precisie-dosisverdelingen uitvoeren met één enkele draaiing van het bestralingsapparaat rondom de patiënt.

Groot voordeel is dat de bestraling minder tijd in beslag neemt. Daarmee wordt het risico dat de patiënt beweegt - en daarmee het risico dat gezond weefsel in aanraking komt met straling - veel kleiner. Het heeft ook economische voordelen omdat meer patiënten per dag van dezelfde apparatuur gebruikmaken.

VU medisch centrum is naar eigen zeggen één van de eerste ziekenhuis ter wereld - naast centra in Denemarken en Amerika - dat deze techniek in de praktijk brengt.
26 mei 2008 09u24
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek