Onco geeft update blaaskankertest

OncoMethylome Sciences heeft vandaag bijkomende informatie vrijgegeven over een lopende klinische verificatiestudie van zijn test voor blaaskanker. De nieuwe gegevens bevestigen het vermogen van deze niet-invasieve urinetest om blaaskanker in een vroege ontwikkelingsfase accuraat op te sporen.
De nieuwe bevindingen bij 197 bijkomende patiŽnten zijn statistisch consistent met de eerste tussentijdse gegevens. Ze tonen een verbetering van de prestaties van de test tot een sensitiviteit van 91 % en een specificiteit van 93 %. Dit betekent dat de test 91 % van de gevallen van blaaskanker en 93 % van de patiŽnten die negatief waren voor blaaskanker correct geÔdentificeerd heeft. In dit deel van de klinische studie werden uitsluitend patiŽnten met blaaskanker in een vroege ontwikkelingsfase opgenomen, wat aantoont dat de test wel degelijk kanker in vroege ontwikkelingsfases kan opsporen, wanneer men de ziekte het best kan behandelen. Bovendien werd de test als gevolg van de studie vereenvoudigd door het aantal methylatiemerkers van 5 naar 3 te brengen, zonder de prestaties van de test in het gedrang te brengen.

Dr. Jim DiGuiseppi, CTO van OncoMethylome, geeft commentaar bij de nieuwe resultaten die vandaag op de Cancer Epigenetics Conference in Boston, VS, werden voorgesteld. ďDe nietinvasieve moleculaire diagnostische test van OncoMethylome Sciences blijft uitstekend presteren. Wij zijn erg blij dat deze test nog betere resultaten geeft dan de al schitterende tussentijdse bevindingen die wij vorig jaar konden vrijgeven. Wij organiseren nu grotere validatie studies en zullen gesprekken met mogelijke commerciŽle partners beginnen.Ē

Elk jaar wordt in de VS en de EU bij meer dan 160.000 mannen en vrouwen blaaskanker vastgesteld en leidt de ziekte tot circa 48.000 overlijdens. Vandaag gebruikt men de microscopische analyse van urine (cytologie) en een invasief onderzoek van de blaas (cystoscopie) om kanker op te sporen bij patiŽnten met een hoog risico, zoals mensen met bloed in de urine of een geschiedenis van blaaskanker. cytologie, waarbij meer dan 50 % van de kankers kan gemist worden, heeft een erg lage sensitiviteit tijdens de eerste fase van de ziekte. Daarom gebruikt men vaak invasieve, dure cystoscopie om blaaskanker vast te stellen of uit te sluiten. OncoMethylome ontwikkelt een sensitieve, specifieke en niet-invasieve urinetest voor de opsporing van blaaskanker.
29 mei 2008 12u44
zie ook rubriek