Fruit zorgt voor gevaarlijk buikje

Fruit is gezond, dat weet iedereen. Maar uit onderzoek blijkt dat fructose, de suiker die in vruchtendrankjes zit, kunnen zorgen voor een buikje. Dat schrijft de Sunday Telegraph.
Van de vele suikers die bestaan, zijn glucose en fructose de bekendste. Fructose, die je aantreft in gezonde voedingsmiddelen als vers fruit en vruchtensap, maar ook in jam en in de alcoholvrije drankjes waarvan de moderne mens grote hoeveelheden binnenkrijgt, blijkt een buitengewoon grote bijdrage te leveren tot obesitas.

Dat ontdekte Peter Havel, van de universiteit van CaliforniŽ, die 33 mensen met overgewicht enkele maanden lang onderzocht. Hij gaf hen eerst tien weken een "normaal" dieet en voedde vervolgens tien weken lang de helft van de proefpersonen met dieet waarin een kwart van de calorieŽn afkomstig was van fructose terwijl de andere helft een glucosedieet voorgeschoteld kreeg.

Daaruit bleek dat beide groepen in die twintig weken weliswaar evenveel verdikten, zo'n anderhalve kilo gemiddeld, maar dat er ťťn belangrijk verschil was: bij de glucose-eters was dat extra gewicht over het hele lichaam verdeeld, terwijl de fructose-eters en -drinkers vooral vet kweekten rond het middel.

Gevaarlijk
En dat zo'n ophoping van vet op die plaats gevaarlijk is, heeft wetenschappelijk onderzoek al eerder aangetoond want zo'n buikje kan leiden tot hartziektes en diabetes.

Hoewel dr. Havel waarschuwt dat verder onderzoek nodig is, adviseert hij mensen met een dergelijk 'metabolisch syndroom' toch aan wat minder frisdranken te nuttigen omdat daarin heel veel graansiroop (HFCS) is verwerkt, die rijk is aan fructose.
01 jul 2008 09u24
Bron: Knack.be
zie ook rubriek