Laser laat ontstoken amandelen verdwijnen

Het verwijderen van ontstoken keelamandelen is meestal een pijnlijke zaak. Vooral voor volwassenen. Maar dankzij een nieuwe behandeling met een laserapparaat kan een deel van de amandelen blijven zitten. Dat scheelt veel napijn.
Zoveel waterijsjes eten als je wilt na de operatie. Met deze belofte lijkt het knippen van keelamandelen voor kinderen best een leuk vooruitzicht. Eenmaal ontwaakt uit de narcose is de trek in al die ijsjes pardoes verdwenen. Want wie de ingreep ooit heeft ondergaan, kan zich de napijn - een zere keel en veel moeite met slikken - nog maar al te goed herinneren. Vooral volwassenen kunnen lang last hebben van de operatie. In de regel geldt: hoe ouder, des te langer het herstel. Sommigen zijn pas na twee weken weer de oude.

Op deze manier gaat het verwijderen van ontstoken amandelen (tonsillectomie) al ruim honderd jaar. Zo lang bestaat de ingreep immers, die vooral in de jaren dertig en jaren zeventig bij de vleet werd uitgevoerd. Tijd voor een revolutie, vonden een paar vooruitstrevende Belgische en Duitse KNO-artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen. Sinds enkele jaren verdampen zij ontstoken keelamandelen weg met een laserapparaat. Helemaal revolutionair was het bijkomend effect: patiënten hebben aanzienlijk minder pijn na de ingreep.

Tijdens een congres vertelden de buitenlandse specialisten enthousiast hun Nederlandse collega Henk Blom over de lasermethode. De KNO-arts van het HagaZiekenhuis in Den Haag stond in eerste instantie sceptisch tegenover laseren van keelamandelen. ,,Mijn eerste reactie was conservatief. Je laat namelijk een deel van het weefsel zitten. Daar kan ellende van komen. Er bestaat namelijk een kans ' hoewel een zeer kleine - dat in dat deel een ontsteking ontstaat.'' Maar dat is wel meteen het grote verschil met de 'ouderwetse' methode: met laseren kan een klein deel van de amandel intact blijven.

,,Er zijn sterke aanwijzingen dat alleen de zogenoemde crypten van de amandel zijn ontstoken. Met een laserapparaat kun je veel preciezer dat gedeelte verwijderen. De rest blijft achter.'' Daardoor blijkt volgens hem de napijn aanzienlijk minder te zijn. Ook hoeven mensen niet meer volledig onder narcose. Blom: ,,Het lijkt op een bezoek aan de tandarts. Patiënten kunnen op de tandartsstoel plaatsnemen. Een verdovende spray en twee kleine prikjes in de amandelen volstaan. Tenzij patiënten een enorme neiging hebben tot kokhalzen. Je wilt niet dat er een tong in de weg zit.''

Overigens is het gebruik van een laserapparaat niet nieuw voor de Haagse KNO-arts. Zes jaar geleden voerde Blom eenzelfde proef uit op kinderen met ontstoken oren. Tot die tijd werden alleen trommelvliezen doorgeprikt en de welbekende buisjes geplaatst. Na uitgebreid en duur onderzoek (600.000 euro) wordt de lasermethode voor ontstoken oren inmiddels op grote schaal toegepast in de Nederlandse ziekenhuizen. Gestimuleerd door de positieve ervaringen van zijn buitenlandse collega's heeft Blom de ingreep momenteel uitgevoerd bij elf patiënten.

Hoewel de eerste resultaten bemoedigend zijn, blijft de arts voorzichtig. ,,Er is nog nooit gedegen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Daarom wil ik dat doen. Mits de financiën beschikbaar zijn. als ik mezelf en de mensen in dit land wil overtuigen, moet ik wel goed beslagen ten ijs komen.''
16 jul 2008 08u50
zie ook rubriek