Nieuw medicijn kan ontwikkeling Alzheimer afremmen

Britse wetenschappers hebben een medicijn uitgedokterd dat de ontwikkeling van Alzheimer kan afremmen. Dat meldt de BBC op zijn website. Het gaat om het medicijn Rember (methylthioninium chloride). Experts zijn tevreden met voorlopige resultaten, maar dringen aan op meer onderzoek.
Met medicijn geen achteruitgang
De wetenschappers gaven tijdens een proefproject 30, 60 of 100 milligram Rember aan patiŽnten met alzheimer. Anderen kregen een placebo. De proefpersonen die het medicijn hadden gekregen vertoonden na 19 maanden geen opmerkelijke mentale achteruitgang. De dosering van 60 gram had het meest uitgesproken effect.

Volgens wetenschappers van de universiteit van Aberdeen stopt het medicijn de productie van het eiwit tau, terwijl andere behandelingen het eiwit beta-amyloid aanpakken.

Nieuwe proeven
In 2009 komen er nieuwe proeven met het medicijn en wetenschappers willen ook nagaan of Rember ook een rol kan spelen bij de preventie van alzheimer.

De resultaten van het voorlopige onderzoek zijn voorgesteld op de International Conference on Alzheimer's Disease. Als ook de toekomstige proeven positief zijn, kan het medicijn al in 2012 op de markt komen.
31 jul 2008 08u31
Bron: De Morgen