Behandeling vruchtbaarheid 'levert eigenlijk weinig op'

Koppels die om een kind te kunnen krijgen bepaalde vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, maken daardoor nauwelijks meer kans op een baby dan wanneer ze dat langs natuurlijke weg proberen. Dat staat te lezen in nieuw onderzoek dat de Sunday Times kon inkijken en dat het huidige medische beleid terzake op losse schroeven zet.
'Goedkope' technieken
Momenteel maken overal in de westerse wereld talrijke kinderloze koppels gebruik van kunstmatige inseminatie of van geneesmiddelen die de conceptie moeten bevorderen, in de hoop om zo vader en moeder te worden. De technieken zijn relatief goedkoop en worden vaak eerst uitgeprobeerd, alvorens kan worden overgegaan tot in vitro fertilisatie.

Twee jaar zonder succes
Maar volgens onderzoek waarvan de resultaten worden gepubliceerd in het British Medical Journal tonen cijfers aan dat de kans op een kind langs deze weg nauwelijks groter is dan via gewone seksuele betrekkingen. Tot die conclusie kwamen de wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Aberdeen, met steun van ziekenhuizen in Schotse steden, nadat ze 580 vrouwen onderzochten die al meer dan twee jaar zonder succes hadden geprobeerd een kind te krijgen.

Twee groepen
Een groep van 193 vrouwen kreeg de raad gewoon seks te hebben, zonder meer. Twee even grote groepen kregen twee fertiliteitsbehandelingen toegediend, respectievelijk het medicijn clomifene of IUI-inseminatie. De vrouwen werden zes maanden van nabij gevolgd en aan het einde van het onderzoek bleek dat er in totaal 101 geboorten hadden plaatsgevonden: 32 bij de vrouwen die alleen seks hadden gehad, 26 bij de vrouwen die clomifene namen en 43 bij de vrouwen die een inseminatie met IUI hadden gehad. Dat bracht de vorsers tot de vaststelling dat het toedienen van dergelijke behandelingen te weinig voordelen biedt om het medisch aan te raden.
11 aug 2008 08u37
Bron: De Morgen
zie ook rubriek